Въведеното от 12 ч. днес частично бедствено положение в общините Тополовград и Свиленград цели да бъдат предприети спешно мерки за възстановяване и изграждане на фронтални и рокадни горски пътища  за осигуряване на бързо придвижване на дежурните сили от МВР и МО до оградата по границата с Турция. Това обясни на брифинг областният управител на Хасково Минко Ангелов, който по-рано издаде заповедта за частично бедствено положение, което според записаното в нея ще продължи до 12 ч. на 29 септември.


В първоначалното съобщение от хасковската областна управа, като повод бе посочено „създадената към момента и усложняваща се обстановка, вследствие на засиления мигрантски натиск по българо-турската граница в пограничните райони“. С обяснението, че целта е „избягване загуби на човешки животи, недопускане на значителни вреди на имуществото на населението и икономиката на страната, както препятстване настъпването на значителни последици за околната среда“, което създаде напрежение и притеснения сред хората от двете общини. Това наложи 3 часа по-късно областният управител Минко Ангелов да обясни причините за издаване на заповедта.


Няма опасност за населението и икономиката в тези общини. Просто хората трябва да знаят, че трябва да ограничат движението на МПС на територията на тези горски пътища, които се използват за охраната на държавната граница, заяви Ангелов. 

Има засилен мигрантски натиск към страната, но той се владее от органите, които охраняват държавната граница, посочи още Минко Ангелов, който не можа да цитира конкретна статистика за територията на област Хасково, в която  дължината на границата е 47 км. Той не даде конкретен отговор и на въпроса защо за край на частичното бедствено положение е избрана датата 29 септември. 


Уточни, че на място има мобилизирани части от военното министерство, а разчистването и възстановяването на горските пътища ще е със средства на Държавно горско предприятие-Сливен, като контролът ще се извършва от директора му и РГДП-Елхово. 


В ново съобщение от хасковската областна администрация пишат: „Причината, наложила частичното бедствено положение е с цел по спешност и неотложност да бъдат предприети адекватни и навременни мерки да се извършват необходимите действия за възстановяване и изграждане на фронтални и рокадни горски пътища в зоната на отговорност на Регионална дирекция „Гранична полиция“- Елхово за осигуряване на бързо придвижване на дежурните сили на органите на МВР и МО до временното възпрепятстващо съоръжение във връзка с охраната на държавната граница на Република България.“

На брифинга Ангелов и заместникът му Мартин Узунов разказаха за проведена по-рано работна среща с областните управители на Сливен и Елхово, на коята били набелязани спешните мерки.