Българите умират от инсулт четири пъти по-често от средния европеец. На този фон у нас се правят четири пъти по-малко тромболизи като един от най-ефективните методи за лечение на инсулта. Това заяви на пресконференция един от най-добрите невролози у нас доц. Росен Калпачки, който е председател на Българското дружество по инсулт. 

Чудо за тялото: Средиземноморска диета - ползи, меню, въпроси

Според него фактът, че сме абсолютно несменяем лидер по болестност и смъртност от инсулти, означава, че в момента в България няма по-значим социален и медицински проблем от инсулта. 

Какво е инсулт?

Инсултът е медицинско спешно състояние, която настъпва, когато кръвоснабдяването на дадена част от мозъка се прекъсне или намали, което може да доведе до умиране на мозъчни клетки. Мозъкът има нужда от постоянно снабдяване с кислород и хранителни вещества, носени от кръвта, за да функционира правилно. Когато кръвният поток към мозъка се наруши, засегнатата част от мозъка може да бъде повредена, а човекът може да изпита различни симптоми.

Колко сол трябва да консумираме на ден и какви са ползите и вредите от нея?

Най-честият вид инсулт е исхемичен инсулт, който се появява, когато кръвен съсирек или друга пречка не позволява на кръвта да стигне до мозъка. Друг вид инсулт е хеморагичен инсулт, който се появява, когато кръвоносен съд в мозъка се спука или изтече. Също така има и вид инсулт, наречен преходна исхемична атака (TIA) или мини инсулт, който се дължи на временно нарушаване на кръвоснабдяването на мозъка.

Спасиха чрез тромболиза 64-годишен учител с тежък инсулт

Симптомите на инсулт могат да варират в зависимост от засегнатата част на мозъка, но могат да включват внезапна слабост или изтръпване в едната част на тялото, внезапна обърканост или затруднения при говорене, внезапни затруднения при виждане в едното или двата очи, внезапно замайване или загуба на равновесие и внезапно силно главоболие. Ако вие или някой от ваш познат изпитва симптоми на инсулт, е важно да потърсите незабавна медицинска помощ, като се обадите на службата за спешни случаи или отидете до най-близката болница.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм