Не е безднадеждна ситуацията с демографската криза у нас, тя е обратима. Никой обаче не отрича, че кризата при нас е тежка и има процеси, по които трябва да работим, като един от тях е радикална реформа в образованието. Самата философия на нашата образователна система е релевантна на една отминала вече епоха, а не на света, в който живеем, виждам го и по моите студенти. Това заяви пред Дарик университетският преподавател доц. Георги Бърдаров.

Според него не можем особено да повлияем върху естествените процеси като ниската раждаемост, ниските репродуктивни нагласи и ускореното застаряване на обществата.

Имаме обаче четири специфично български процеса, върху които трябва да работим много интензивно, за да обърнем този негативен тренд, категоричен е Бърдаров.

Това са свръхвисоката смъртност, острият дефицит на младо активно население, териториалните демографски диспропорции и образователният статус при една значителна част от населението, а именно – ромския етнос.

Къде обаче би трябвало да бъде здравеопазването?

Здравната култура, ако я представяме като част от културния микс, то въобще с културата имаме проблем. Обичаме да пушим цигари около децата си, да ги учим, макар и с безалкохолно, да си казват наздраве, просто създаваме идиотски стереотипи от много ранен етап. Трябва да имаме по-добра гериатрична грижа, но трябва да се грижим по-добре и за младия човек, защото неговата навременна корекция на рискови поведения ще го направи много по-здрав в неговата зряла възраст. Ние като хората, които са компетентни и могат да помагат за политиките, сме длъжници на тази нация, защото тази нация заслужава да живее още 10 и повече години, както живеят останалите европейци.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм