Президентът на САЩ Джо Байдън е казал в понеделник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че тридневна пауза в сраженията може да помогне за освобождаването на някои заложници, съобщи вчера порталът „Аксиос“, като цитира  американски и израелски длъжностни лица, предад Ройтерс, цитирана от БТА.

Позовавайки се на американски служител, „Аксиос“ съобщи, че съгласно предложение, което се обсъжда между САЩ, Израел и Катар, "Хамас" ще освободи 10-15 заложници, ще използва паузата за проверка на самоличността на всички заложници и ще предаде списък с имената на хората, които държи.

В изявление в понеделник Белият дом каза, че Байдън и Нетаняху са обсъдили „възможността за тактически паузи, за да може цивилните да получат възможности за безопасно напускане на райони на продължаващите сражения, да се гарантира, че помощта достига до цивилни нуждаещи се и да се даде възможност за освобождаване на потенциални заложници."

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел би обмислил възможността за "малки тактически паузи" в боевете в Газа, за да улесни влизането на хуманитарна помощ или да позволи извеждането на заложници, държани от бойците на "Хамас".

Израелският лидер обаче отново повтори, че страната му отхвърля възможността за прекратяване на огъня без освобождаване на всички хора, държани в плен в управлявания от "Хамас" палестински анклав.

Нетаняху направи тези коментари в интервю за американска телевизия по време на което беше попитан кой трябва да управлява Газа след края на конфликта.

"Мисля, че Израел за неопределен период от време ще има цялостната отговорност за сигурността, защото видяхме какво се случва когато нямаме тази отговорност за сигурността", каза Нетаняху пред "Ей Би Си Нюз".

Израел започна въздушна и сухопътна офанзива срещу "Хамас", след като военната групировка извърши смъртоносна въоръжена атака в Южен Израел миналия месец, при което бяха убити 1400 души и други 240 бяха взети за заложници. Според здравните власти на анклава при израелските бомбардировки в Газа са загинали най-малко 10 000 души.

Както Израел, така и "Хамас" отхвърлят нарастващите международни призиви за прекратяване на огъня, посочва Ройтерс. Израел твърди, че "Хамас" първо трябва да освободи заложниците, а "Хамас" казва, че няма да ги освободи или да спре, докато Газа е атакувана.

В отговор на запитване дали е готов за хуманитарна пауза в Газа, Нетаняху каза: "Няма да има прекратяване на огъня, няма да има общо прекратяване на огъня в Газа, ако не бъдат освободени нашите заложници". Той добави: "Що се отнася до малките тактически паузи - един час тук, час там - ние сме ги правили и преди. Предполагам, че ще проверим обстоятелствата, за да се даде възможност за стоки, хуманитарни стоки, да влязат или за нашите заложници, отделни заложници, да напуснат".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм