Водният резервоар, който се пълни от язовира "Каховка" в Южна Украйна, вече не може да осигурява вода за охлаждане на реакторите в атомната електроцентрала в Запорожие, съобщи операторът на язовира, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Главният изпълнителен директор на "Укрхидроенерго" Игор Сирота заяви, че нивото на водата е "под критичната точка от 12,7 м", което означава, че вече не може да захранва "резервоарите в Запорожската атомна електроцентрала за охлаждане на централата".

Водата от взривения язовир „Каховка“ потопи и Херсон (видео и снимки)

Язовирът, разположен на река Днепър, образува резервоар, който осигурява вода за охлаждане на окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, на около 150 км нагоре по течението.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, който трябва да посети централата следващата седмица, заяви тази седмица, че водата не може да се изпомпва, ако нивото ѝ падне под 12,7 метра.

Манол Пейков събира средства за пострадалите от наводнението в Украйна

Наличната вода в охлаждащите басейни в централата и на други места все още може да се използва "за известно време" за охлаждане на реакторите и басейните за отработено гориво в сградите на реакторите, каза Гроси.

Освен това голямото охлаждащо водохранилище в близост до площадката "в момента е пълно и има достатъчно запаси за захранване на централата за няколко месеца, тъй като шестте реактора са в режим на изключване", добави той.

Шаламанов по Дарик: Помощта за Украйна трябва да се засили

"Затова е жизненоважно това охлаждащо съоръжение да остане непокътнато... Призовавам всички страни да гарантират, че нищо няма да бъде направено, за да се подкопае този процес", заяви Гроси на заседание на управителния съвет на агенцията.

МААЕ разполага с екип от експерти в централата.

Язовирната стена, контролирана от Русия, беше разрушена във вторник, а Русия и Украйна се обвиняват взаимно, че стоят зад това, като и двете страни твърдят, че експлозия е причинила пробива.

Еколог от Украйна: Взривът на Каховската ВЕЦ ще засегне България, Турция и Румъния

Служителите на централата вече са въвели мерки за ограничаване на потреблението на вода, като я използват само за "основни дейности, свързани с ядрената безопасност", заяви по-рано Гроси.

"Има готовност за подобни събития... Но очевидно е, че това прави още по-трудна и непредсказуема ситуацията в областта на ядрената безопасност и сигурност", каза Гроси.

Взривът на язовир “Нова Каховка” изложи на риск около 42 000 души и наводни десетки селища (видео и снимки)

Реакторите на централата вече са спрени, но все още се нуждаят от охлаждаща вода, за да се гарантира, че няма да има ядрена катастрофа.

"Липсата на охлаждаща вода в основните водни системи за охлаждане за продължителен период от време би довела до разтопяване на горивото и неработоспособност на аварийните дизелови генератори", предупреди Гроси.

Той неведнъж е призовавал за защита на централата, тъй като в близост до нея е имало обстрел, а също така на няколко пъти е прекъсвано нейното изключително важно електрозахранване.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм