Най-малко 24 селища по поречието на Днепър са наводнени, а около 42 000 души са изложени на риск и трябва да бъдат евакуирани, съобщиха украинските власти, след като във вторник беше разрушена стената на язовир "Нова Каховка" в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна.

Русия и Украйна се обвиниха взаимно за пробиването на язовирната стена, информира “Свободна Европа”.

Наводнение след взрива в каховската ВЕЦ

По данни от късно вечерта във вторник нивото на водата се е покачило с над 3 метра. Областната военна администрация на Херсон обаче прогнозира повишаване с още един метър през следващите 20 часа.

Киев: Каховската ВЕЦ на река Днепър е била взривена от руските войски

Генералният директор на държавната компания "Укрхидроенерго" Игор Сирота каза, че очаква пикът на разлив на вода от Каховския резервоар да бъде сутринта в сряда. По думите му водата ще започне да се оттегля на третия или четвъртия ден.

Какво би наводнил язовир "Нова Каховка" при скъсване на стената

Карта: Дора Немет| Радио Свободна Европа/Радио Свобода  Източник: Lars Wilderang

Това е модел за очаквано наводнение, което би предизвикало разрушаване на стената на язовир "Нова Каховка" в украинската Херсонска област въз основа на оценки за 2022 г. от Ларс Вилдеранг.

В същото време президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че 80 населени места са обозначени като рискови. Сред тях е и областният център Херсон, който е под контрола на Киев.

Това означава, че около 42 000 души трябва да бъдат евакуирани по думите на заместник-генералния прокурор Виктория Литвинова - 17 000 души в контролираната от Украйна територия на запад от река Днепър и 25 000 в контролираната от Русия източна територия.

До момента са били евакуирани около 1000 души, съобщи вътрешният министър Игор Клименко, цитиран от “Свободна Европа”. Той обвини Русия, че обстрелва южния район на Херсон, откъдето се евакуират хора.

Зеленски: Украйна е готова да започне контранастъплението си

Късно вечерта във вторник се проведе и извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради пробиването на язовирната стена на "Нова Каховка". На него Украйна и Русия се обвиниха взаимно за разрушаването.

Генералният секретар на организацията Антониу Гутериш заяви, че взривяването на стената е поредна опустошителна последица от руската инвазия в Украйна. Като монументална хуманитарна, икономическа и екологична катастрофа определи разрушаването на язовир “Нова Каховка”, разположен в южната част на Украйна Гутериш.

„Организацията на обединените нации няма достъп до независима информация за обстоятелствата, довели до разрушаването на язовирната стена. Но едно е ясно – това е поредната опустошителна последица от руската инвазия в Украйна”.

Той обърна внимание и на опустошителните ефекти след взривяването на язовирната стена и нанесените щети в Нова Каховка в град Херсон, град Новая Каховка и 80 други градове и села по поречието на река Днепър.

„Масово наводнение, мащабна евакуация, екологично опустошение, унищожаване на новозасадени култури, както и заплаха за застрашената атомна електроцентрала „Запорожие” – най-голямото ядрено съоръжение в Европа”, добави той.

Гутериш уточни, че Организацията на обединените нации и хуманитарните партньори бързат да окажат подкрепа на засегнатите райони в координация с правителството на Украйна, като изпращат питейна вода, таблетки за пречистване на водата и други помощни средства: “16 000 души са напуснали домовете си, изгубили са ги. Много повече са в риск -  останали без чиста питейна вода”.

Гутериш призова за справедлив мир, в съответствие с Устава на ООН, международното право и резолюциите на Общото събрание.

"Физически е невъзможно да взривим по някакъв начин (язовирната стена) отвън чрез обстрел - тя е била минирана от руските окупатори и те я взривиха", каза постоянният представител на Украйна в ООН Серхий Кислиця.

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя от своя страна обвини за катастрофата Киев. Той каза, че Украйна се опитва да създаде "благоприятни възможности" за прегрупиране на свои военни части, за да продължи контраофанзивата си.

Две деца загинаха при руска ракетна атака в Киев

На въпрос дали САЩ знаят кой е виновен за разрушаването на язовирната стена, американският заместник-постоянен представител при ООН Робърт Уд отговори, че "изобщо не сме сигурни, надяваме се да имаме повече информация през следващите дни." В същото време той добави, че "няма смисъл" Украйна да наводнява собствената си земя и да принуждава десетки хиляди свои жители да напуснат домовете си.

Стената на язовир "Нова Каховка" е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е построено през 1956 г. по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа "Каховка". Язовирът е ключово важен за снабдяването с вода на Кримския полуостров, незаконно анексиран от Русия през 2014 г., както и на Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм