чаквам България да изпрати военна помощ на Украйна. Страната ще продължи да изпълнява решението на парламента."

Това заяви премиерът акад. Николай Денков.

Как ще се промени политиката на България по отношение на войната в Украйна?

Тагарев: Необходимо е да продължим да оказваме помощ на Украйна, за да гарантираме сигурността си

Темата коментира военният експерт доц. д-р Велизар Шаламанов в предаването "Кой говори" по Дарик радио.

"Професор Тагарев, както и формираното мнозинство зад правителството, е от хора, които неведнъж през последните месеци са заемали много ясна позиция в подкрепа на Украйна, и сега наистина, когато очакваме всеки ден да бъде обявена втората голяма контраофанзива, е много важно България да засили своята военна помощ", заяви експертът.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев встъпи в длъжност

"Помощта към Украйна минава на ново ниво и ще има решения, свързани със създаване на цялостна програма за подпомагане превъоръжаването на Украйна. Важно е тази програма да бъде разширена. Това ще стане именно чрез инициативи, визия и механизми, които могат да бъдат приложени в рамките на НАТО, а не просто триъгълни операции и получаване на втора ръка западна техника. Това обаче изисква активна политика и важно е да се финализира работата по инвестиционен фонд, защото всякакъв такъв тип сделки изискват финансови инструменти", уточни той.

Еколог от Украйна: Взривът на Каховската ВЕЦ ще засегне България, Турция и Румъния

"Конкретните измерения на тази помощ едва ли трябва да бъдат изцяло публични. По-ясни са механизмите, а те са, че трябва да помогнем с това, което Украйна е поискала от нас и продължава да иска. Трябва да помогнем по начин, който не нарушава нашата отбранителна способност. Тоест, нашите дефиците да бъдат компенсирани, докато ние възстановим или развием нови способности", заяви Шаламанов.

Взривът на язовир “Нова Каховка” изложи на риск около 42 000 души и наводни десетки селища (видео и снимки)

"Политиката на псевдо неутралитет ни донесе едно недостатъчно доверие в способността да вземем ясни позиции, да реагираме своевременно. Мисля, че политиката решително ще се промени, но това изисква България да има ясна визия за основните приоритети - Подкрепата за Украйна; стратегия за Черноморието; повишаване разходите за отбрана; военнотехническо сътрудничество; и развитие на иновациите. Такава визия трябва да мине през ЕС, за да има тя стойност и чуваемост. Само това може да компенсира липсата на последователност през последните две години", категоричен е той.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм