Взривът на Каховската ВЕЦ ще засегне България, Турция и Румъния. Това обяви на брифинг ръководителят на обществената организация "Зелен лист" Владислав Балински, предаде "Униан", цитиран от "ClubZ".

"Последиците от руската терористична атака – взривяването на язовирната стена на язовир "Нова Каховка" – ще имат глобален екологичен характер върху Черноморския регион. Уникалната природна екосистема на заливната част на Днепър – от Нова Каховка до устието Днепър-Буг - всъщност е унищожена", добави той.

Взривът на язовир “Нова Каховка” изложи на риск около 42 000 души и наводни десетки селища (видео и снимки)

Според него става дума за повече от 80 хиляди хектара, защитена от закона природна територия - тя е част от Националния природен парк "Нижнеднепровски". 

Наводнение след взрива в каховската ВЕЦ

"Стотици островчета, райони с уникални заливни гори, водни ливади и степни зони ще изчезнат. Сега е сезонът на чифтосването, периодът на гнезденето и хвърлянето на хайвера ... Стотици видове живи организми ще умрат, от които 71 вида животни и 32 вида растения са включени в Световния червен списък, Червената книга на Украйна и други", изтъкна екологът.

Херсон - Наводнения след взрива на ВЕЦ

Отделно ще трябва да се оцени мащабът и последствията от замърсяването на Черно море, въздействието върху организмите и здравето на хората, подчертава специалистът. Затова той предвижда ужасяващи последици да застигнат България, Турция и Румъния.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм