Прииждащите след взрива на украинския язовир "Нова Каховка" води достигнаха до Херсон и заляха града. Много къщи и улици са почти изцяло под вода. 

Херсон - Наводнения след взрива на ВЕЦ

Язовирната стена се скъса след взрив в нощта на понеделник срещу вторник. "Нова Каховка" поддържаше най-големия украински водоем. След експлозията водите от Днепър наводниха първо околните населени места. Хиляди хора, живеещи по поречието на реката, бяха евакуирани. 

Наводнение след взрива в каховската ВЕЦ

Еколог от Украйна: Взривът на Каховската ВЕЦ ще засегне България, Турция и Румъния

Руските и украинските сили взаимно се обвиняват за бедствието, което наводни десетки села и остави населението без качествена питейна вода. Надигат се тревоги и за безопасността на най-голямата АЕЦ "Запорожие", която се охлажда именно от водите на Днепър. Според директора на Международната агенция за атомна енергия ситуацията е "още по-тежка и непредсказуема", макар да няма непосредствен риск в момента. 

Взривът на язовир “Нова Каховка” изложи на риск около 42 000 души и наводни десетки селища (видео и снимки)

Реката е била замърсена и със 150 тона промишлен смазочен материал от язовирното съоръжение, заяви президентът Володимир Зеленски. Има опасност да изтекат и други 300 тона. По думите му все още не се знае колко критична инфраструктура е разрушена. 

"Грандиозна хуманитарна, икономическа и екологична катастрофа", оцени случилото се генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Той изброи напълно унищоженото имущество и инфраструктура, както и хиляди застрашени от смърт животински и морски видове, опасното замърсяване на водите от Днепър, вливащи се директно в Черно море.

Наводнение след взрива в каховската ВЕЦ

Зоологическата градина в Нова Каховка вече не съществува. Всички животни в нея са се удавили, оцелели са само патици и лебеди. Според информация на украинския външен министър Дмитро Кулеба става въпрос за над 300 животни. Броят на загиналите домашни животни е неустановен. 

Към момента 17 000 души от десния бряг на река Днепър, контролиран от Украйна, са успешно евакуирани. Украинските власти обвиняват Русия, че въпрепятства спасяването на хора, намиращи се в окупирани от нея региони.

Киев: Каховската ВЕЦ на река Днепър е била взривена от руските войски

Става дума за 25 000 души. По първоначални данни 47 000 души в контролираните от Украйна и Русия райони са пряко застрашени от взрива и последвалото наводнение, като числото със сигурност ще нарасне.

Русия удари още енергийни съоръжения в Украйна (снимки)

Засега не се съобщава брой на жертви от наводненията. Според назначения от Русия кмет на окупирания град Нова Каховка Владимир Леонтиев седем души са изчезнали, съобщи АP.

Ръководителят на Херсонската областна военна администрация Олександър Прокудин прогнозира, че се очаква нивото на водата да се повиши с още метър през следващото денонощие.

Според генералния секретар на ООН Антонио Гутериш най-малко 16 000 души вече са загубили домовете си, а координаторът на ООН за хуманитарната помощ заяви, че се полагат усилия за осигуряване на вода, пари и правна и емоционална подкрепа на засегнатите.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм