Силите на Азербайджан продължават операцията си, целяща да възстанови пълния контрол на Баку над сепаратисткия регион Нагорни Карабах, след като светкавичната офанзива породи опасения за съдбата на арменското население, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Първият международен конвой с помощи влезе в Нагорни Карабах в събота, където азербайджанската армия показа пред медиите стотици оръжия, иззети от сепаратистите в околностите на град Степанакерт, обявен за "столица" на самопровъзгласилата се република.

"МКЧК премина през Лачинския коридор, за да достави 70 тона хуманитарна помощ на населението", съобщи служител на Международния комитет на Червения кръст в арменския контролен пункт в Корнидзор, Армения. От края на 2022 г. Армения обвинява Баку, че блокира този единствен път, който я свързва директно с Нагорни Карабах, за да предизвика недостиг на храна в анклава.

В Корнидзор шепа арменски войници пречат на разтревожени цивилни да влязат в близкия Нагорни Карабах, отбелязва АФП.

По-рано в събота АФП и АЗЕРТАДЖ цитираха изявление на азербайджанското министерство на отбраната, според което арменци в планинския анклав "подпалват масово жилища в Агдара". Министерството публикува в "Екс" въздушни снимки с ниска резолюция, на които изглежда се виждат запалени къщи.

Град Агдара (Мартакерт на арменски) е разположен на около 60 км от Степанакерт. Той се намираше под контрола на сепаратистите, докато те не бяха принудени да приемат прекратяването на огъня и разоръжаване вследствие на светкавичната азербайджанска офанзива.

Етническите арменци в Нагорни Карабах ще заминат за Армения, защото не искат да живеят като част от Азербайджан и се опасяват от етническо прочистване, заяви пред Ройтерс ръководството на отцепническия регион.

"Нашите хора не искат да живеят като част от Азербайджан. 99,9 процента предпочитат да заминат за нашите исторически земи", каза Давид Бабаян, съветник на Самвел Шахраманян, президента на самопровъзгласилата се република Арцах.

Той заяви, че не е ясно кога 120 000 карабахски арменци ще се отправят по Лачинския коридор.

"Съдбата на нашия беден народ ще остане в историята като срам и позор за арменския народ и за целия цивилизован свят. Виновниците за съдбата ни един ден ще отговарят пред Бог за греховете си."

Армения е готова да приеме всички етнически арменски сънародници от Нагорни Карабах, след като се засилва вероятността, че те ще напуснат анкава, заяви министър-председателят Никол Пашинян в обръщение към нацията, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че военните блокове, в които Ереван членува, са се оказали неефективни - явна критика към Русия, основния съюзник на Армения сред големите сили, отбелязва Ройтерс.

"Арменците в Нагорни Карабах все още са изправени пред заплахата от етническо прочистване", каза Пашинян, цитиран от ТАСС.

"През последните дни в Нагорни Карабах пристигна хуманитарна помощ, но това не променя ситуацията", допълни арменският премиер.

"Ако не бъдат създадени реални условия за живот за арменците в Нагорни Карабах по родните им места, както и ефективни механизми на защита срещу етническо прочистване, тогава се засилва вероятността арменците в Нагорни Карабах да предприемат изселване от отечеството си като единствен изход", посочи Пашинян.

Близо 120 000 етнически арменци в Нагорни Карабах ще се преселят в Армения, тъй като не искат да живеят под властта на Азербайджан и се страхуват от етническо прочистване, казаха днес пред Ройтерс ръководителите на сепаратисткия анклав.

"Нашето правителство радушно ще приеме нашите братя и сестри от Нагорни Карабах", допълни арменският премиер.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм