Арменската общност в Пловдив отменя културната програма, предвидена за храмовия празник на църквата „Сурп Кеворк“, заради събитията в Нагорни Карабах.

Тази неделя църковното настоятелство кани всички арменци в Пловдив да се съберат в храма в Стария град. По разпореждане и с благословията на Негово Преосвещенство епископ Датев Агопян - архиерейски наместник на българската епархия на Арменската апостолическа православна църква - честването на храмовия празник ще се състои седмица по-рано, заради освещаване на Светото Миро, което се извършва веднъж на всеки седем години. По традиция в събитието вземат участие и всички вярващи от общността.

На 24 септември /неделя/ от 10:30 часа Негово Преосвещенство епископ Датев Агопян ще отслужи Света Божествена Литургия, след която ще  бъде осветен и раздаден мадах. За купуването на жертвеното животно се даряват средства от цялата общност.  Мадахът в арменската традиция се приготвя „на чисто“, като месото се вари единствено със сол и светена вода.

Богатата културна програма, с участието на няколко танцови и вокални състави, се отменя, заради последните новини от Арцах, както наричат в Армения Нагорни Карабах - територията, населена предимно с етнически арменци.