Арменци препълниха двора на Основно училище ”Виктория и Крикор Тютюнджиян” (Арменското училище) в Стария Пловдив, за да присъстват на поставянето на паметната плоча на известната учителка Елизабет Вартанян (1948-2022).

Инициатор е Арменската общност под тепетата. Така тя изразява своята признателност към нея за съхраняване на нейната култура. В своето слово Сероп Йозгатлиян от името на нейните членове заяви: „Днес потвърждаваме любовта си към уважаваната преподавателка и общественик. Вече не може да се изучава историята на пловдивската арменска общност, без да се спомене името на Елизабет Вартанян и да се посочи направеното от нея в продължение на 45 години. Огромен е нейният принос за съхраняване културата на арменския народ!“

Плочата бе открита в деня, когато се навършват 2 години от кончината на видния педагог, политически деец и почетен гражданин на Пловдив. 
Непосредствено след литургията в Арменската църква „Сурп Кеворк“ пловдивският арменски свещеник Храч Мурадян освети паметната плоча. Елизабет Вартанян е учител и будител, който осветява пътя на цялата арменска общност, заяви той.

Тя е сред радетелите за възстановяване на Арменското училище в Стария град. Всеки неин час започва с молитва на арменски език. Дългогодишната преподавателка е обявена за учител №1 в света по арменски език – отличие, което се присъжда от Министерството на диаспората в Ереван. Учителският ѝ стаж е над 44 години, а поколения пловдивчани я обичат.