България оказва помощ на трима души, ранени при експлозията на горивен склад в Нагорни Карабах.

Инцидентът се случи на 25 септември, а сигналът за помощ от Координационен център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия (ERCC) до държавите членки е постъпил ден по-късно.

Транспортът на пострадалите е осигурен от ВВС по искане на Министерството на здравеопазването със самолет „Спартан“. Задачата е изпълнена от екипаж от състава на 16 авиобаза „Враждебна“. Военнотранспортният самолет излетя на 6 октомври 2023 г., в 13.12 ч. за Ереван, Армения. На борда е имало 6-членен медицински екип от Военномедицинска академия (ВМА), с ръководител полк. д-р Мария Георгиева.

Късно тази нощ в 00,35 ч. пациентите са транспортирани от летище „София“ с реанимобили на ВМА и ЦСМП – София до  "Пирогов", съобщиха от здравното заведение.

Тримата чужди граждани са настанени в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия, като за тях е осигурена високоспециализирана медицинска помощ

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм