Общоарменският благотворителен съюз (ОАБС) "Парекордзаган" обявява дарителска кампания за семейства от Нагорни Карабах, потвърди за Дарик председателят на организацията в Пловдив Хрипсиме Нурикян. През изминалата седмица 120 хиляди арменци напуснаха земите на Арцах. За бежанците са открити пунктове в Арташат, Гориз, Ереван и Масис, в които се доставят храна, дрехи, лекарства и средства от първа необходимост. Заедно с World Central Kitchen, ОАБС "Парекордзаган" в Армения осигурява топла храна за хиляди хора. Помощите се събират в Global Relief Fund for Artsakh. Всеки, който иска да помогне, може да го направи чрез представителите на "Парекордзаган" в Пловдив, а банковата сметка за дарения може да видите на сайта ни darik.bg.

============================================

Mеждународното изложение за текстил и мода ТексТейлър Експо 2023 се открива днес в Пловдив. До 7 октомври в панаирa ще се представят най-актуалните тенденции и технологии в индустрията за облекло и аксесоари. Обхванати са всички сегменти: висша мода, бутикови линии и конфекции на дрехи, трикотаж, кожи и обувки. 4-ото издание на „ТексТейлър Експо“ ще бъде официално открито от 11:30 часа пред Палата №2 на панаира. Лентата ще пререже заместник-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев. Сред гостите и участниците в изложението са доц. Иван Донев – преподавател и гост-лектор в различни университети, световно известеният дизайнер проф. Лаура Бруфани – преподавател в Международната академия за висша мода в Рим, и Йордан Беловодски – изпълнителен директор на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК). Участие в изложението са заявили компании от 7 държави, сред които както утвърдени марки, така и нови производители.

=========================================

В чест на 25-годишнината на столицата на Казахстан и в навечерието на Деня на Републиката /25 октомври/ на централния площад в Пловдив до Военния клуб от 11:00 часа се открива тематичната фотоизложба, посветена на главния град на страната – Астана.Подобни мероприятия ще допринесат за разширяване и укрепване на културно-хуманитарните и регионалните връзки между Казахстан и България“, казва Н.Пр. Виктор Темирбаев, посланик на Казахстан в България. Всички минаващи през площада ще могат да се насладят на красотата на представените снимки, да се запознаят с историята, културата и природата на столицата Астана. Експозицията се организира от посолството на Казахстан в България със съдействието на Община Пловдив. Фотоизложбата е разположена върху табла на входа за Цар Симеоновата градина, до фонтаните до Военния клуб, и може да бъде разгледана до края на октомври.

=========================================

Полицейски участък в карловското село Розино ще бъде открит днес от заместник главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Хората там настояват от години за постоянно полицейско присъствие заради зачестилите масови сбивания между ромски кланове в Розино.

=========================================

Комисар Станимир Калоферов е преназначен на длъжност заместник-директор на Областната дирекция на МВР в Пазарджик, съобщиха от ведомството. Той е на 38 години, в системата на МВР е от 18 години, като последователно е заемал различни изпълнителски и ръководни длъжности в МВР. Досегашният заместник-директор комисар Георги Гайков е преназначен на длъжността директор на центъра за обучение на полицаи.

======================================

Отпадъчни води от септична яма на хотел в курорта Цигов чарк заливат частни имоти и се стичат директно в язовир „Батак“. Това е установила проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пазарджик след сигнал на граждани. Екоинспекторите са се натъкнали на препълнена ревизионна шахта, която прелива. Дадено е предписание за почистване на септичната яма от лицензирана фирма. На кмета на община Батак е дадено указание за извършване на контрол върху обектите в летовището. Не е ясно обаче колко време отпадъчните води от хотела са се изливали в язовира, чиито води се използват и за водоснабдяване и напояване.

==============================================

Девин ще отбележи 111 години от Освобождението на града и региона. Кулминацията на празничната програма е в неделя на площад „Игор Юруков“ пред Домь на културата. От 18:30 часа ще има тържествена заря проверка с участието на военнослужещи от 101-ви Алпийски полк - Смолян и Военен духов оркестър - Пловдив. Веднага след това е планиран и концерт на Невена Цонева.

Информации на Лалка Златанова, Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров