КЕВР няма да може да вземе решение за газа, защото чака да угоди на управляващите. Това коментира депутатът от ДПС и зам.-председател на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай в предаването „РеАктивно“ на Дарик Радио. По думите на Аталай сегашното правителство е като едно пеленаче – от едната страна неистов апетит, а от другата – пълна безотговорност.  Според него договорката на премиера Кирил Петков за газ от САЩ е скрита и политическа, тъй като преговорите трябва да се водят на ниво търговски дружества, а договорът да бъде подписан в България. Депутатът посочи още, че тези количества са нищо, тъй като биха стигнали само за един месеца.

Депутатът от ДПС и заместник-председател на парламентарната енергийна комисия Рамадан Аталай отправи остри критики към политиките на управляващите в сектор „Енергетика“. Според него КЕВР няма да може да вземе решение за газа. „Защото чака да угоди на управляващите“, добави той.

Промяната не дойде, а самозванци и самолюбиви момчета

„Явно на тези новите, които дойдоха за промяната – този режим да се вземеш за по-важен от държавата, продължава. Промяната не дойде! Дойдоха едни самозванци, едни самолюбиви млади момчета“, заяви депутатът от ДПС.

По думите му страната ни и сега получава руски газ, но през Гърция и съответно на по-висока цена.

„Недей да плюеш в кладенеца преди да си копал новия кладенец. Бием се в гърдите, че вече сме направили диверсификация. Каква диверсификация сме направили?!?“, попита Рамадан Аталай. И напомни, че през 2009 г. е нямало какво да се диверсифицира.

„Сега имаме диверсификация на пътищата, но когато Германия, Австрия и всички други държави са намерили начин, дипломация и са разбрали, че плащането на газа в рубли не е нарушение на европейските санuции, ти да спираш газа и да отидеш една сутрин рано рано в Америка...“, репликира той.

За доставките на газ: „от единия Брат отиваме на другия Брат“

Той коментира договорените от премиера Кирил Петков в САЩ два танкера газ така: „Ако сме в 90-те години, когато получихме два кораба царевица от Америка, разбирам еуфорията. Ако Кирил Петков очакваше да го посрещнем на летището с фанфари като Евгений Бакърджиев за количество, което е за един месец...“

Аталай допусна, че това е политическа договорка. „От единия брат отиваме на другия брат, това ли е диверсификацията на България?!?“, попита той.

Според него с тази договорка Кирил Петков е нарушил законите на България, тъй като преговорите трябва да се водят между търговски предприятия. „Да беше взел директорите на „Булгаргаз“ с него и на място да водят преговорите“, подчерта той и напомни, че външен договор се подписва само на територията на страната.

Доверието във властта рязко паднало – решението са избори

Според него доверието на обществото към управляващите рязко е спаднало.

„За да се спечели доверието на обществото, единственият вариант е бюлетината“, заяви той. И сравни правителството с пеленаче, което от едната страна показва неистов апетит, а от друга страна – пълна безотговорност.

Той подчерта, че обществото, бизнесът и икономиката чакат сигурност. „Премиерът Петков не е в състояние и не асимилира тежестта на стола, на който е седнал“, категоричен беше Рамадан Аталай.

Чуйте целия разговор в предаването "РеАктивно".