Астмата е хронично, възпалително заболяване, което може да бъде сериозно, дори животозастрашаващо. Астмата не може да се излекува, но добрата новина е, че с подходящо лечение, пациентите със заболяването могат да водят пълноценен живот. Ходът на заболяването може да варира от периоди на ремисия (липса на симптоми), до периоди на влошаване (обостряне, екзацербация). При наличие на симптомиили при честа употреба на спасителен медикамент (напр. салбутамол) е необходимо да посетите специалист за консултация. Лечението на астма най-често включва използване на инхалатори. Инхалаторите за поддържащо (ежедневно) лечение се прилагат дори при отсъствие на симтпоми с цел поддържане на заболяването в контрол. Научавайки повече за заболяването, Вие бихте могли да разберете по-добре състоянието си и да съдействате за поддържането му в контрол.

Полезна информация за бронхиалната астма може да откриете и на azcare.bg.

Симптоми

Някои хора с тежка астма може да имат проблеми с дишането през повечето време.

Най-честите симптоми на астма са:

  • хрипове (свиркащи звуци, издавани придишане);
  • задух;
  • стягане в гърдите;
  • кашлица.

Как се класифицира астмата

За да класифицира тежестта на вашата астма, Вашият лекар ще прецени колко често имате признаци и симптоми и колко тежки са те. Tой ще вземе предвид и резултатите от вашия физически преглед и диагностични тестове.

Определянето на тежестта на вашата астма помага на лекуващия Ви лекар да избере подходящото за вас лечение. Тежестта на астмата често се променя с времето, което изисква корекции на лечението.

Астмата се класифицира в четири основни категории:

Класификация на астмата Признации симптоми
Лека (периодична) Проява на симптоми до два дни в седмицата и до две нощи в месеца
Лека персистираща Проява на симптоми повече от два пъти седмично, но не повече от веднъж на един ден. Пристъпите могат да нарушат ежедневните дейности

Умерена

персистираща

Симптоми веднъж на ден и повече от една нощ седмично. Нарушени сън и ежедневни дейности
Тежка персистираща Симптоми през целия ден през повечето дни и често през нощта. Чести обостряния, ограничаващи активността

Какво причинява астма?

Учените продължават да изследват какво причинява астма. Към момента е известно, че тези фактори играят важна роля в развитието на астма:

Фамилна анамнеза

Ако имате родител с астма, имате три до шест пъти по-голяма вероятност да развиете астма, отколкото някой, който няма родител с астма.

Алергии

Някои хора са по-склонни да развият алергии от други, особено ако един от родителите им има алергии. Някои алергични състояния като атопичен дерматит (екзема) или алергичен ринит (сенна хрема), се наблюдават при хора, които заболяват от астма.

Вирусни респираторни инфекции

Респираторните проблеми по време на кърмаческа и детска възраст могат да причинят хрипове. Някои деца, които имат вирусни респираторни инфекции, могат да развият хронична астма.

Професия

Ако имате астма, излагането на определени елементи на работното място може да причини обострянена астма. За някои хора излагането на определен прах (промишлен или дървесен прах), химически изпарения и плесени може да доведе до развитието на астма за първи път.

Тютюнопушене 

Цигареният дим дразни дихателните пътища. Пушачите имат висок риск от развитие на астма. Тези, чиито майки са пушили по време на бременност или които са били изложени на пасивно пушене, също са по-склонни да развият астма. 

Замърсяване на въздуха

Излагането на основния компонент на смога (озон) повишава риска от астма. Тези, които са израснали или живеят в градски райони, имат по-висок риск от развитие на астма.

Затлъстяване

Децата и възрастните с наднормено тегло или затлъстяване са изложени на по-голям риск от астма. Въпреки че причините са неясни, някои експерти посочват нискостепенно възпаление в тялото, което се появява при наднормено тегло. Пациентите със затлъстяване често имат по-лош контрол на симптомите, отколкото пациентите със здравословно тегло.

Материалът има информативен характер и не е предназначен да замести консултацията с лекар. Изображенията в него не са на реални пациенти.

Повече информация можете да откриете във Фейсбук страницата на Сдружение за развитие на българското здравеопазване и създадената от сдружението група на пациентите с астма, чиято идея е да предоставя възможност на всеки да получи по достъпен начин нужната информация за своето или за заболяването на свой близък, да потърси съдействие при решаване на основни проблеми, свързани с достъп до лечение, рехабилитация и социална интеграция, да се обменят мнения и личен опит чрез ползотворни дискусии.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм