Цените на имотите в големите градове на страната, включително и в столицата, достигнаха рекордни стойности в края на 2022 г., пише Darik Buisness Review.

Тенденцията обаче започна да се обръща в края на годината, като последните данни на Националния статистически институт сочат, че жилищата в София са поевтинели с 2.5% през последното тримесечие.

Започна ли поевтиняването на имотите у нас?

Причините за това са много – по-малкото активни купувачи свалят цените и повишават отстъпките, които строители и инвеститори са готови да предложат.

Лихвите по ипотечните кредити също оказват съществено влияние. Макар у нас да е налице минимален ръст спрямо рекордно ниските нива, в последните пет месеца се наблюдава неизменно повишение по този показател. 

В случай че все пак сте решили да сключите една от най-важните сделки в живота си през 2023 г., но се колебаете в избора между къща и апартамент, вижте плюсовете и минусите на двата вида жилища.

Къде месечните наеми на имотите достигат $11 хил.?

Плюсовете на апартаментите

Обикновено те са по-достъпни, поради което са предпочитани за покупка. Разположени са в градски райони, което осигурява лесен достъп до основни услуги, като обществен транспорт, магазини, учебни заведения и други.

Поддръжката им е доста по-ниска от тази на къщите, като същото може да се каже и за комуналните услуги.

Къде жилищата по света са най-скъпи и какво е мястото на София в класацията?

Минуси на апартаментите

Голяма част от тях разполагат с по-малко пространство от къщите, често не предлагат гараж или паркомясто, което е един от основните проблеми за живущите в по-големите градове на страната. 

Сред сериозните минуси са още междусъседските отношения, както и липсата на поверителност. 

Жилищата в България са станали по-недостъпни за хората в последната година

Плюсове на къщите

Те предлагат повече площ и обикновено разполагат с големи дворове. Голяма част от тях се намират извън центъра на големия град, което осигурява повече спокойствие и тишина.

Минуси на къщите

Разходът по една къща е значително по-голям от този по апартамент, що се касае както до комунални услуги, така и до разходи по поддръжка и почистване. 

Имотите във Варна поскъпнали с 30 на сто за последните две години

Част от къщите са отдалечени от основни удобства, което прави придвижването с кола задължително. Не на последно място, те са по-скъпи за покупка и не са по джоба на средностатистическия българин.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм