"Пирогов" изфабрикува втори несъществуващ удар в главата на Даная, заявиха Ани Стоянова, фондация "Даная" и Десислава Николова, вестник "Капитал" в предаването "Кой Говори" по Дарик.

Доклад, от който нищо не се разбира

"За първи път след удара Даная отиде в "Пирогов". Там ѝ беше направен само един рентген, и тя беше пусната с обезболяващо в къщи, като и казаха, че ще я боли главата между една и четири седмици. Оказва се обаче, че не е направено точното образно изследване, тоест скенер. Принципно, когато се търси кръвоизлив в главата, се прави скенер", разказа майката на Даная.

"Въпросът беше дали специалистът е действал адекватно, според „Медицински надзор“ - ДА. Всяко лечебно заведение може да разработва протоколи за работа, обаче не пише никъде дали те са адекватни", коментира тя.

Ани Стоянова изрази безпокойство относно оценката на "Медицински надзор" за адекватността на протоколите на лечебните заведения. Тя подчертава, че въпросът не е само в създаването на протоколи, а и в тяхната адекватност.

"Направихме изследване от хематолог, имаме и документ, но "Медицинският надзор" казва, че ние не сме го направили. Не разбираме защо "Медицински надзор" взима под внимание само протоколите на "Пирогов", каза тя.

Ани Стоянова и Десислава Николова, заявиха, че "Пирогов" изфабрикува втори несъществуващ удар в главата на Даная.

"Медицинският надзор" решава, че има и втори удар. Но как са го установили, как ще го докажат при липсата на експертизи, никой не знае", допълни Ани Стоянова.

"Няма документ, който да докаже, че е имало втори удар", заяви майката на Даная.

Внимание

Десислава Николова каза, че реакцията на Медицинския надзор е последвала след публикуването на видео от Ани Стоянова.

"Ние нямаме процедури за признаване на лекарски грешки, на грубианското отношение и как можем да разберем истината, за съжаление - случайно", допълни тя.

"Единственото решение е държавна агенция. Държавата ни пази повече инвестиции в акции и това дали са ни платили каското за колата, отколкото ни пази здравето и живота. Служителите в Комисията за финансов надзор са много добре платени и те имат мотив да разкриват измами. Трябва да има Държавна агенция за медицински надзор към правителството, а не подчинено на министерство на здравеопазването. Само тогава ще разберем, че здравето ни е приоритет", заяви още Десислава Николова.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм