"В социалните мрежи и в медиите периодично се правят внушения за пропуски в лечението на 15-годишно момиче, лекувано в „Пирогов“. Това се посочва в отворено писмо, подписано от работещи в Клиниката по неврохирургия, в Клиниката по детска реанимация, в Отделението по педиатрия, в лаборатория пo трансфузионна хематология, съобщават от болницата.

Писмото касае случая на 15-годишната Даная, която загуби живота си, но спаси други животи с органите си, които биват дарени за трансплантация. В нейна памет беше създадена Фондация „Даная“, която цели подобряване на детското здравеопазване у нас, както и повишаване качеството на образованието.

"В лечебното заведение са положени всички усилия и са използвани всички средства на съвременната медицина, за да се избегне леталния изход, допълват от „Пирогов“.

Пациентката е консултирана своевременно от множество специалисти, включително хематолог, неврохирург, реаниматор, педиатър, анестезиолог и др. Терапията за основното хематологично заболяване е започната още в деня на постъпването и е продължила и през следващите дни, включително с преливане на кръв и кръвни продукти. Направени са всички необходими консултации, консилиуми, динамично проследяване, периодична образна диагностика и мониториране на жизнените клинични и лабораторни параметри, съобщават от болницата.

Направени са всички възможни стъпки за подобряване на кръвосъсирването и нормализиране на силно променените при постъпването кръвни показатели, свързани с основното заболяване на пациентката, се твърди още в отвореното писмо.

Основното заболяване на момичето е дефицит на фактор VII на кръвосъсирването, както и че то се съпътства от второ хематологично заболяване – имунна тромбоцитопенична пурпура. И двете заболявания, независимо едно от друго, нарушават силно възможностите на организма за кръвосъсирване, поради което за тези пациенти има многократно повишен риск от неконтролируеми кръвоизливи във всички части на тялото, а хирургичните интервенции при тях се осъществяват само при крайна необходимост, посочват от "Пирогов".

“С цялото уважение към личната мъка на засегнатите от тази трагедия, призоваваме обвиненията към екипите от болница „Пирогов“ да се основават на реалните факти и обстоятелства”, се допълва в писмото с апел този трагичен случай да не се превръща в инструмент за публичен линч, саморазправа и постигане на лични цели. “Нека да останем обединени около каузата за по-добро детско здравеопазване - кауза, за която работим и стоим всички. Отдавна”, се добавя още в писмото. 

Отвореното писмо е подписано от проф. Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия, от доц. Богдан Младенов, началник на Клиниката по детска реанимация, от доц. Ирен Цочева, началник на Отделението по педиатрия, от д-р Евгения Шурлиева, началник на лабораторията по трансфузионна хематология, от д-р Дина Димитрова, ръководител "Мултипрофилно спешно отделение", както и още над 50 служители на посочените структури в болницата.

Преди дни стана ясно, че е назначена е допълнителна проверка за лечението на Даная във връзка с разпространени в публичното пространство съмнения, относно резултатите от проверка, целяща да установи фактите при лечението на момичето, съобщават от Изпълнителната агенция "Медицински надзор" към Министерството на здравеопазването.

Съставът на екипа ще е различен от служителите, извършили първата проверка. "Медицински надзор" ще изпрати цялата документация, констативните протоколи и докладите от първата проверка на Главна дирекция "Национална полиция", за да се установи достоверността на всички документи, предоставени от лечебните заведения.

В случай че се установи, че служителите на "Медицински надзор" не са изпълнили качествено и професионално задълженията си, те ще понесат съответната административна и/или наказателна отговорност.

"Одитният доклад на ИА "Медицински надзор" за смъртта на Даная е пълен с лъжи и манипулации", заяви във Фейсбук майката на починалото в болница "Пирогов" момиче - Ани Стоянова. "Това са 52 страници лъжи, манипулации и противоречия. Днес лъсна истината за българските институции, които трябва да разследват и да гарантират справедливост", подчерта тя.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм