Назначена е допълнителна проверка за лечението на починалата в "Пирогов" 15-годишна Даная във връзка с разпространени в публичното пространство съмнения, относно резултатите от проверка, целяща да установи фактите при лечението на момичето, съобщават от Изпълнителната агенция "Медицински надзор" към Министерството на здравеопазването.

Съставът на екипа ще е различен от служителите, извършили първата проверка. "Медицински надзор" ще изпрати цялата документация, констативните протоколи и докладите от първата проверка на Главна дирекция "Национална полиция", за да се установи достоверността на всички документи, предоставени от лечебните заведения.

В случай че се установи, че служителите на "Медицински надзор" не са изпълнили качествено и професионално задълженията си, те ще понесат съответната административна и/или наказателна отговорност.

"Одитният доклад на ИА "Медицински надзор" за смъртта на Даная е пълен с лъжи и манипулации", заяви във Фейсбук майката на починалото в болница "Пирогов" момиче - Ани Стоянова. "Това са 52 страници лъжи, манипулации и противоречия. Днес лъсна истината за българските институции, които трябва да разследват и да гарантират справедливост", подчерта тя.

Даная загуби живота си, но спаси други животи с органите си, които биват дарени за трансплантация. В нейна памет беше създадена Фондация „Даная“, която цели подобряване на детското здравеопазване у нас, както и повишаване качеството на образованието.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм