Преди година Матю Пери публикува своите мемоари. „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“ (англ. Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing) документира възхода на Пери, десетилетието му като една шеста от най-голямото телевизионно шоу в света и зависимостта му към алкохола и наркотиците.

След смъртта му в дома му в Лос Анджелис на 54-годишна възраст в събота, много негови приятели и колеги си спомниха за него.

Пейдж Брустър, която изигра любовта на Чандлър Кати в шоуто, написа в своята почит към него: „Моля, прочетете книгата му. Тя е завещана от него, за да помогне.“

Актьорът Ханк Азария, който изигра приятеля на Фийби Дейвид в „Приятели“, описа книгата му като „опустошителна, просто физически, емоционално, психически“ – и каза, че „трябваше да я започвам и прекъсвам около 11 пъти, беше толкова болезнено за мен чета".

Ето девет цитата от книгата, издадена през 2022 г., които разкриват повече за живота на звездата

„Похарчих над 7 милиона долара, опитвайки се да изтрезнея. Бил съм на 6000 срещи на Анонимните алкохолици… Ходил съм на рехабилитация петнадесет пъти“

Размишлявайки върху собствената си постоянна битка със зависимостта, Пери пише за това как баща му успява да се откаже от алкохола само след една пиянска нощ, когато „пада в храстите или нещо подобно“.

Звездата разказва, че след като се разходил, за да помисли, баща му никога повече не е пил.

За разлика от него, в мемоарите си Пери разкрива колко време и пари е похарчил, опитвайки се да бъде трезвен.

„Ако нямах алкохол, който да успокои нервите ми и да ми помогне да се забавлявам, щях да съм скочил от висока сграда някъде в 20-те си години“

В книгата Пери се пита дали съжалява за прослушването за „Приятели“ и пиенето на алкохол през цялото време на шоуто, на което той отговаря „не“.

Той говори открито за притеснението си, че не е достатъчно забавен, за да предизвика смях от телевизионната публика на живо.

По време на "Friends: The Reunion" той каза: „Имах чувството, че ще умра, ако не се смеят“, признавайки, че начинът му на мислене „не е здравословен със сигурност“, но е имало моменти, в които неуспехът да накара хората да се смеят го кара да се поти и трепери.

„Ожених се за Моника и ме върнаха обратно в рехабилитационен център“

Книгата разкрива как Пери е живял в център за лечение в Малибу, когато епизодът на сватбата на Чандлър и Моника е заснет в началото на 2000-те години.

Било му позволено да се върне на снимачната площадка със своя наставник, за да заснеме епизода от две части, излъчен в края на седми сезон, преди да бъде върнат обратно.

Пери също пише, че Дженифър Анистън е казала, че му е "ядосана", когато той се е появил - след като преди това е усетила миризма на алкохол по време на снимките.

Но след като й разказа какво е преживял - двамата се прегърнали, пише той.

„Теглото ми варираше между 58 килограма и 102 килограма през годините на "Приятели“

Между 1994 и 2004 г., когато "Приятели" беше в ефир, теглото на Пери варирало драстично.

Той си спомня, че носил дрехи, които изглеждали „три размера по-големи“ в един от епизодите на годежа на Чандлър и Моника.

Звездата обясни, че това е така, защото е отслабнал с около 20 килограма между снимките на финалния епизод на шести сезон и премиерата на седми сезон - но трябвало да носи едни и същи дрехи и в двете.

„Вместо да агонизирам при мисълта, че мога да я загубя, аз прекратих връзката си с красивата и брилянтна Джулия Робъртс“

Пери излиза за кратко с актрисата Джулия Робъртс през 1995 г. - скоро след началото на "Приятели". Той казва, че една от създателките на шоуто Марта Кауфман го е помолила да я попита дали иска да участва в шоуто.

Когато тя се съгласява да се появи като старата приятелка на Чандлър от училище, с която той има романс, двамата флиртуват в реалния живот - по факс.

Но твърдейки, че „никога не може да бъде достатъчен“ за нея, той приключил взаимоотношенията си с нея.

Пери казва в книгата, че я е гледал как печели "Оскар" за ролята си в "Ерин Брокович", докато е бил на рехабилитация.

„Не можем да бъдем приятели!“ - към Дженифър Анистън

Пери разкрива в мемоарите си, че се е опитал да покани Дженифър Анистън на среща, когато се е запознал с нея три години преди да бъдат избрани за ролята на Чандлър и Рейчъл.

Той си спомня, че е бил „веднага запленен от нея“, но тя отхвърля предложението му, като казва, че вместо това могат да бъдат приятели.

Забелязвайки иронията в коментара й, той възкликнал: "Ние не можем да бъдем приятели!"

„Току-що бях ударен в лицето от Камерън Диас“

Пери си спомня, че е ходил на вечеря с актрисата Камерън Диас през 2007 г. Въпреки че двамата били среща, актьорът твърди, че Диас е дала да се разбере, че не го харесва.

Тогава в един момент по време на игра на Pictionary, вместо да го удари по рамото като на шега, тя пропуска и го удря в лицето вместо това.

„Имах ужасен късмет с жените и тишината не ми беше комфортна“

В една глава от книгата Пери описва обяд, на който създателите на Приятели Марта Кауфман и Дейвид Крейн извели актьорите, за да ги опознаят по-добре преди заснемането на пилотния филм.

Пери им казал, че има лош опит в срещите и че трябва да прекъсва всяко мълчание с шега. Това, казва той, "се превърна в готово извинение за Чандлър Бинг да бъде смешен... а Чандлър също не беше много добър с жените".

В своята почит към него Кауфман, Крейн и режисьорът Кевин Брайт припомниха колко сходни бяха Пери и неговият герой. „Клише е да се каже, че един актьор прави ролята своя собствена, но в случая на Матю няма по-верни думи“, пишат те. „От деня, в който го чухме за първи път като Чандлър Бинг, нямаше никой друг за нас.“

„Не можех да понеса, че ти стана богат и известен, изпълнявайки роля, която аз отказах“ Крейг Биерко за Пери

Актьорът Крейг Биерко бил първоначалният избор на сценаристите на "Приятели" да изиграе Чандлър Бинг, но той отказал ролята, за да участва в друга поредица - иронично наречена "Приятели като нас".

След като го срещнал на снимачната площадка на неуспешния ситком "Сидни", Пери насърчил Биерко да отиде на кастинг за "Приятели като нас".

Когато вместо него Пери бил избран да играе Чандлър и „Приятели“ мигновено се превърна в хит – „Приятели като нас“ така и не заснеха повече от пилотен епизод.

В мемоарите си Пери твърди, че приятелят му отказвал да говори с него години наред, но в крайна сметка се помирили.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм