"Държавата наистина не работи, и тя не работи в цялост. Контролните системи не работят в синхрон". Това мнение изрази в интервю за 7/8 TV адв. Антон Станков, български юрист и политик, министър на правосъдието от 2001 до 2005 г. и председател на Висшия съдебен съвет за същия период.

"Държа да обясня няколко правни аспекта - първо Диана Димитрова не е подавала жалба. Тя е имала публикация във Фейсбук, където споделя за това насилие. На основа на тази публикация прокуратурата прецени, че следва да се образува т. нар. предварителна проверка. Това все още не е наказателно производство. Тази проверка има за цел да установи налице ли е законен повод и достатъчни данни за образуване на наказателно производство", обясни Антон Станков.

Диана Димитрова е дала показания в СДВР

Той посочи, че веднага след инцидента й е казано, че или се оплаква и проваля цялата продукция, или си замълчава и снимките продължават. Според него тя, като млад актьор, е взела правилно решение, като не е реагирала. "За мен нейната грешка от юридическа гледна точка е, че не си е извадила медицинско", каза юристът.

В момента има образувана предварителна проверка, която се води от криминалната полиция към СДВР. Резултатите от нея ще бъдат представени на прокурор и той ще прецени дали да образува наказателно производство, или не, обясни още Антон Станков.

Димитрова за Калин Терзийски: За втори път си прави реклама в толкова болезнен момент за мен

"Професионалното ми мнение е по-скоро песимистично, много е трудно с тази дистанция на времето. Следва да се прецени начинът на нанасяне на удара, областта, в която е нанесен той, това е жизненоважна област – главата", коментира още адв. Станков.

Той пожела да обясни защо Диана Димитрова не казва име и подчерта, че той също няма да го каже. "Аз не искам тя да попада под ударите на закона за набеждаване, клевета. Това е причината тя да не обявява името. Аз, като неин адвокат, съм й забранил да говори", посочи юристът.

Димитрова за Карамазов: Чудя се дали ще му е толкова весело, когато цялата истина лъсне

"Диана Димитрова беше квалифицирана като разбивачка на семейства, но все пак трябва да има семейство по смисъла на закона, което да бъде разбито, а доколкото аз съм информиран, такова няма", каза още той.

По думите му много от обществените реакции са били неадекватни, незадълбочени.

Димитрова за бивш ректор на НАТФИЗ: Заради агент Василев колеги напускат страната, той ни смачка

"Хората са озадачени защо сега. Ами защото сега се е събрала психически, сега е намерила сили в себе си. Човек трудно живее с такива травми", коментира още Антон Станков.

Той заяви, че вестникът, който е писал, че двамата с Диана са любовници, "ще си плати". По думите му това му е създало сериозен дискомфорт. Имал е разговори със съпругата и децата си, които са на 10 и 12 години.

Диана Димитрова намекна, че Юлиан Вергов е насилникът й

"За Диана е много по-неприятно, много по-грозно. И аз, и тя ще предприемем поотделно мерки за защита на правата си", категоричен е Антон Станков.

Запитан какви са шансовете за успешен край на случая с насилието, той сподели, че по-скоро е песимист с това ниво на доказателства. "Нямам представа какво са казали свидетелите. Знам, че компетентни хора водят проверката. Надявам се този казус да бъде обсъден от всички гледни точки".

Диана Димитрова разказа за насилие по време на снимки

Припомняме, че на 28 ноември Диана Димитрова разказа във Фейсбук профила си за насилие по време на снимки, случило се преди пет години. 

"5 години си задавам въпроса, защо в онзи момент не намерих сили да си извадя медицинско и да подам жалба. Защо избрах кариерата си в зародиш, пред достойнството си. Защо позволих на този... човек да ме ''докосне'' по време на снимки и да се измъкне безнаказано. Защо този човек, никога не осъзна деянието си и никога не се извини, а напротив, дори ме заплаши, пред 30 души екип, че ще го направи пак. И се наложи да работим пак и пак, а аз само стисках зъби. Толкова силно, че започнаха да се чупят в устата ми", написа актрисата.

Прокуратурата се самосезира след статуса на Диана Димитрова за насилие над нея

Още на следващия ден Софийската районна прокуратура се самосезира по повод статуса й, като оттам съобщиха, че образуват преписка и започва проверка по случая. 

След няколко дни, в интервю за bTV, Димитрова намекна, че насилникът й е нейният колега - актьорът Юлиан Вергов. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм