е знам за точна статистика за длъжниците у нас, съмнявам се дали може да бъде изготвена такава. Само за миналата година има ръст в стойността на задлъжнялост в бързите кредити с 20%. Ние сме на първо място в Европа по задлъжнялост и необслужени кредити в банкови институции". Това коментира в предаването "Кой говори?" по Дарик радио адв. Камен Добрев.

По думите му това е една пандемия, с която обаче като че ли сме свикнали, а тя говори за болест в обществото като цяло. "Не просто финансовата нестабилност на отделните длъжници, а въобще националната сигурност. Подобна задлъжнялост се разпространява по веригата и на практика води или до Терминал 2, или до тяхната фрустрация от обществения живот", посочи адв. Добрев.

Водещият Георги Донков от своя страна отбеляза, че вечните длъжници са хората, които не могат да си покрият задълженията, и в момента, в който почне преследването срещу тях, те излизат от бялата икономика. Държавата губи много от това – приходи от данъци, осигуровки. Тези хора нямат достатъчно натрупан стаж за пенсия и увисват в нищото.

Адв. Камен Добрев пък коментира, че най-много губят семействата на тези длъжници. "Огромен е проблемът, по статистически данни над 25% от икономиката е в сивия сектор. Очакванията са за балансиран подход - разграничение между добросъвестни и недобросъвестни длъжници", каза той.

За Закона за личния фалит адвокатът коментира, че той се опитва да разграничи и да даде глътка въздух за добросъвестните длъжници.

Абсолютната давност, обясни още той, е нов правен инструмент който не е познат в нашата страна. Той не е познат и в голяма чат от европейските страни. Има такава давност само по отношение на публичното вземане. Когато се касае за частно вземане, нещата са доста по-различни. "Приемането на този текст е много полимичен. Той е популистки. Той не прави именно това разграничение между добросъвестен и недобросъвестен", обясни адв. Добрев.

Запитан кои са най-честите грешки, които допускат хората, които не могат да обслужват задълженията си, той обясни на първо място за най-честите грешки при тегленията изощо на подобни кредити - хора теглят кредити за закупуване на луксозни стоки, при положение че техните доходи не могат да покрият тези нужди. Подобни случаи са третирани като такива, в които длъжникът не е добросъвестен.

"Културата на длъжника трябва да бъде силно завишена, за да не изпада той в подобна спирала на задлъжнялост. Когато обаче така или иначе се стигне до задлъжнялост, тогава грешките, които се допускат, са че длъжниците си мислят, че криейки се от съдебни изпълнители и кредитори ще решат проблема. Това е най-голямата грешка - вместо да предприеме някакви активни действия и да ползва професионална помощ. Знам, че в такава ситуация на длъжника може би не му е финансово достъпна такава помощ, но тя може би е неизбежна", коментира още адв. Камен Добрев.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм