Трябва да не спирате да се учите, ако искате да бъдете страхотни инвеститори, пишат от Darik Business Review

Когато светът се променя, вие също трябва да се променяте, казва Чарли Мънгър - дългогодишният бизнес партньор на Уорън Бъфет и вицепредседател на Berkshire Hathaway в най-новото писмо на компанията до акционерите.

Диктаторът е по-силен от глада: Изправено ли е населението на Северна Корея пред гладна смърт?

В писмото са включени над 10 примера за остроумието и мъдростта на Мънгър, който се очаква да присъства на тазгодишното събрание на акционерите на компанията, което ще се проведе през май.

“С Уорън не се фокусираме върху пяната на пазара. Ние търсим добри дългосрочни инвестиции и упорито ги държим дълго време,” казва Мънгър.

И това е абсолютен факт. Berkshire Hathaway притежава акции на Coca-Cola в своя инвестиционен портфейл от 35 години и е най-големият акционер в компанията. Други такива дългосрочни инвестиции включват American Express, Moody’s и Globe Life.

Ако иска да има успехи, всеки инвеститор трябва да бъде търпелив в този свят пълен с “глупави комарджии”, казва Мънгър. “Човек може да се научи на търпение. Способността да запазваш концентрация и да се фокусираш върху едно нещо в дълъг период от време е огромно предимство.”

Какви инвестиции направи компанията на Бъфет през последното тримесечие?

Бъфет, който е на 92 г., и 99-годишният Мънгър казват, че все още са отворени към промяна. “Когато светът се промени и вие трябва да се променяте,” казва Мънгър.

“С Уорън ненавиждахме акциите на железопътни компании в продължение на десетилетия, но светът се промени и страната най-накрая разполагаше с четири огромни железопътни линии от съществена важност за американската икономика,” пише той. “Ние бавно осъзнахме промяната, но по-добре късно, отколкото никога.”

Berkshire притежава изцяло железопътната компания Burlington Northern, която придоби през 2009 г.

Мънгър казва, че дори и най-добрите инвеститори не може винаги да са прави, допълвайки, че “при инвестициите няма такова нещо, като 100% сигурност. “

“По тази причина използването на ливъридж е опасно. Поредица от чудесни числа, умножени по нула, винаги ще е равно на нула. Не разчитайте на това да забогатеете два пъти,” допълва той.

Шаламанов за darik.bg: България е единствената страна от Източния фланг на НАТО, която не е в система за ПВО

Berkshire Hathaway обяви 8% спад на оперативната печалба за четвъртото тримесечие до 6.7 млрд. долара след данъци, което се дължи на спад на печалбата на железопътния бизнес и поевтиняването на долара.

Печалбата на Burlington Northern намалява с 13% през миналото тримесечие до 1.5 млрд. долара поради по-високите разходи за горива и по-ниските обеми превозени товари през 2022 г.

Мънгър също така предостави и малко по-тържествени думи относно своето бъдеще. “Всичко, което искам да знам, е къде ще умра, за да не ходя никога там. И една мисъл в тази връзка – подгответе отрано какво искате да пише на некролога ви и след това се дръжте по съответния начин.”

И един последен съвет от Мънгър. Трябва да можете да чувате мъртвите. “Можете да научите много от мъртвите хора. Четете за починалите, на които се възхищавате и мразите,” казва той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм