Повече от половината млади българи ще гласуват за Европейски парламент, съобщи БТА. Според данните на “Евробарометър”, представени в понеделник от Европейската комисия, 54 на сто от младежите у нас заявяват, че ще дадат своя глас на европейските избори, които ще се проведат заедно с вота за Народно събрание на 9 юни. За сравнение обаче, средно в Европейския съюз  64 % от младите хора са изразили готовност да се включат в изборите като дадат своя глас.

На другия полюс в България са 21% сред младежите, които са категорични, че няма да гласуват за Европейски парламент, предава БТА. В Европейския съюз 13% от младежта заявява отказ да гласува.  

На първо място като очаквания от политики в ЕС европейските младежи поставят мира и международното сътрудничество, на второ е - борбата с бедността, а на трето - защитата на човешките права и европейските ценности.

За 25 на сто от българските и останалите европейски младежи ЕС има силно отражение върху всекидневието. 42 % в ЕС и 46 на сто у нас са на мнение, че това е така в известна степен посочва БТА. В България 56 на сто от младите хора (49 % в останалата част от ЕС) казват, че в последната година не са участвали в дейности в полза на обществото – подписки, протести, изпращане на писма до политици. 

32 на сто от българските младежи изразяват увереност, че могат да различат дезинформацията в онлайн пространството.

Проучването е извършено в периода между 4 и 12 април онлайн. Отговори са дали 26 189 граждани на ЕС на възраст между 15 и 30 години.