52 златни сватби в Димитровград днес, в Деня на християнското семейство. 52 двойки с 50-годишен семеен стаж, сключили брак през 1973 година, се включиха в специалната церемония, която за втора поредна година общината организира. 27 бяха двойките в ритуалното честване миналата година. От общината са категорични, че традицията на златните димитровградски сватби ще продължи.


Много е сантиментално и истинско! Вижте усмивките на тези хора, които половин век са заедно и са запазили любовта си. Идеята на празника е да съхраняваме и показваме на младите изконните християнски ценности, на които се крепи всяко семейство и обществото ни, коментира кметът Иво Димов. На всяка от двойките той връчи и специален подарък- копие от акта им за граждански брак, съхраняван в регистрите на общината и бутилка вино със златен етикет. 

А златните двойки положиха клетва да останат заедно и през следващите поне 50 години.


Рада и Никола Ангелови, които тази година честват 65-годишнина от сключването на брак, също се включиха в празника за Деня на християнското семейство. Разказват, че се влюбили от пръв поглед и само след няколко срещи се събрали. Отгледали в любов, разбирателство и уважение единствената си дъщеря Марина, която днес е 64-годишна и се радват на двама внуци, единият от които вече 8 години работи в Германия. Заедно успели да построят дома си в димитровградското село Крепост, където живеят и днес. Спомнят си, че в началото било трудно- тежки и бедни следвоени години. Никола се пенсионирал, като електротехник в димитровградския циментов завод, а Рада работила, като плетачка и шивачка. Казват, че никога не са имали спорове и никога не са съжалявали за избора на партньор. Рецептата им за съхраняване на любовта и брака е всичко да правят заедно.


Празникът за Деня на християнското семейство и златните сватби на 52 двойки продължиха със златен танц и българска ръченица. На финала от общината ги изненадаха и с голяма златна торта.

А дядо Никола изненада димитровградския кмет Иво Димов с бутилка отлежала 33-годишна ракия и пожеланието да я изпие на своята златна сватба.