Лидерите на сатанински групи във Великобритания отчитат 200% ръст на членовете за пет години, тъй като младите хора са все по-разочаровани от "остарелите" религии, съобщи „Дейли мейл“.

Тази седмица беше разкрито как древният град Бънгай в Съфолк се е превърнал в център на поклонниците на сатаната в Обединеното кралство. Последните данни от преброяването през 2021 г. показват как един на всеки 120 души от местното население е отговорил "сатанизъм", когато е бил попитан за религията си - 100 пъти повече от средното за страната.

„Починало е от глад и бой“: Екзорсисти убиха 4-годишното си дете

Но не само в Бънгай поклонението на дявола е популярно. Рязко нарастващ брой млади хора се присъединяват към сатанински групи във Великобритания, след като са се разочаровали от "остарелите" религии.

Капеланът Леополд, един от лидерите на основната британска организация, Глобалния орден на Сатаната в Обединеното кралство, твърди, че през последните пет години броят на членовете се е увеличил с 200 процента.

След спор за лаптоп: Инфлуенсърка уби баща си и намушка сестра си, докато спят

Миналия месец в интервю за „Телеграф“ базираният в Лондон собственик на погребално бюро заяви, че двете основни причини за възхода на сатанизма са спадът в популярността на "традиционните догматични религии" и "движението към самоидентификация и самореализация". Той каза, че младите хора все повече се отвръщат от това, което той нарече "невероятно остарели, много очевидни и задушаващи възгледи".

В противовес на популярното описание на дявола като олицетворение на злото, от Глобалния орден на Сатаната настояват, че са били "погрешно представени". На своя уебсайт те казват: "Сатанизмът се основава на самостоятелност и грижа, отговорност и състрадание. Основата на сатанизма е изградена върху себе си и върху изпълнението на работата на Сатаната с човечеството.

Монахини, отглеждащи канабис, се молят за добра реколта (снимки)

Тази работа се извършва, когато даваме глас на безгласните; когато се противопоставяме на авторитаризма и несправедливостта; в действията на състрадание и практикуването на емпатия; и се извършва, когато се стремим към истината и знанието. Не само знанието, съдържащо се в написаните думи, но и знанието за самия себе си. Само чрез любов към себе си и бдителна практика на грижа за себе си можем да се окажем способни да даваме свободно на другите; с лекота и без очаквания. Защото добродетелта на състраданието ще отворят портите на ада и ще ни направят цялостни“.

Групата също така настоява, че е против "всички форми на фанатизъм", включително хомофобията и трансфобията. И въпреки името на организацията си, те настояват, че не вярват в съществуването на Сатаната и вместо това са атеисти. Това според тях означава, че "няма Бог, няма демони, няма ангели, няма духове (свещени или други) и няма дявол.

Етнографският музей в Пловдив и най-древните традиции на българския народ

Твърдят, че причината, поради която все още се наричат сатанисти, е, че дяволът - описан като паднал ангел в Библията - е "първият, който е изразил мнението си и е отправил рационално запитване към авторитарния Бог, който е изисквал сляпо подчинение". Те добавят, че следват "поуките" от описанието на дявола в религиозните текстове, за които се твърди, че включват "важността на несъгласието, рационалното изследване, бдителната самооценка" и "непрекъснатата борба за справедливост".

Според данните от последното преброяване на населението броят на сатанистите в Англия и Уелс се е увеличил повече от два пъти от 2011 г. до 2021 г. - от 1893 през 2011 г. и нараства с 3161 (167%) до 5054 последователи през 2021 г. Най-голям е броят на сатанистите в Югоизточния регион - според последното преброяване те са се увелили със 165% до 795 души през 2021 г.

Румен Аврамов пред Дарик: Новите поколения имат нужда от това да изучават сложността на обществото

През 2019 г. в село Брамшоу, Хемпшир, овце бяха намушкани и нарисувани с пентаграми, което породи опасения, че нападенията може да са дело на сатанисти. В края на миналата година пък посетители на местна църква намериха котка, обесена на греда.

Това се случи след откриването на мъртва лисица на прага на църквата "Свети Петър" в Брамшоу. Викарият на църквата, преподобният Дейвид Бейкън, заяви, че не е сигурен кой стои зад тези деяния, като каза, че може да става дума за хора, които просто са "ядосани на света", или за елементи на магьосничество. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм