За едно интересно събитие ще ви разкажем в следващите минути, чиито домакин беше Етнографският музей в Пловдив. В навечерието на празниците на светлината, представители на различни вероизповедания и етнически общности се запознаха с най-древните традиции на българския народ, свързани с Бъдни вечер.

„Историите на Майна Town“ - кои са супергероите на 2022 г. и кои са най-големите айляци?

Събитието е в подкрепа на каузата на Фондация "Заедно" -жителите на Пловдив от всички възрасти, религии и етноси да отправят непрекъснато послание за взаимно уважение и мирно съжителство - така, както е било винаги през вековете в най-старият жив град в Европа.

Различните етноси в Пловдив

Идеята е да се възродят традициите, когато съседите в махалата са се събирали заедно на всички празници, без значение дали са християнски, мюсюлмански или еврейски - както в емблематичния български филм "След края на света" на режисьора Иван Ничев, сниман по сценарий на Анжел Вагенщайн. Чуйте още за празниците на светлината в репортажа на Искра Койчева и колегите от Дарик Пловдив.

Традициите и обичаите на различните народности в Пловдив и региона, ще бъдат съхранени по проект на  Фондация "Заедно" - "Един град, три религии, седем етноса - от миналото за бъдещето" . Целта е аудио и видео репортажи да запазят за следващите поколения нематериалното културно наследство на най-стария жив град в Европа. Проектът е финансиран по програма на  НФ "Култура" към Министерство на културата на Република България.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Darik.bg на живо:

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм