Окръг Мърсед се намира в средата на централната долина на Калифорния, пише Би Би Си. Докъдето стига погледът, има идентични редове от посеви, с редки селски къщи или семейни такива.

Едно от тези жилища изглежда невзрачно отвън.

Германия разрешава на жителите над 18 г. да купуват до 20 грама марихуана

Няма нищо необичайно в сградата или земята около нея, освен че има малка група жени с чисти порядки, горящи тамян и пеещи химни, докато вървят в една крачка, благославяйки своите растения канабис.

Тези жени са „Сестрите от долината“, по-известни като Weed Nuns.

Водени от сестра Кейт, жените са членове на самопровъзгласил се анклав от монахини, които се идентифицират като лечителки и феминистки, но по-важното, бизнесдами. Те не представляват официална религия.

38-годишен отглеждал канабис вкъщи

Сестра Кейт говори за всички объркващи технически подробности в законите, свързани с производството на канабис в Калифорния.

Калифорния е дом на така наречената „зелена треска“ в производството на канабис. Това беше първият щат, който легализира медицинската марихуана през 1996 г., а употребата за развлечение е законна от 2016 г.

Законът на щата обаче е пълен с регулаторни вратички, което означава, че законността на отглеждането на марихуана варира от окръг до окръг и град до град.

Байдън помилва всички американци, осъдени за притежание на марихуана

Така че, въпреки че е законно да се използва канабис в щата, почти две трети от градовете в Калифорния са забранили бизнеса с марихуана, а други правят изключително трудно получаването на разрешителни.

Това означава, че за „Сестрите от долината“ (Sisters of the Valley) отглеждането на техните 60 растения навън, в окръг Мърсед, не попада в обхвата на закона.

„Шерифите знаят за това, те просто ми позволиха да го направя, но наистина няма причина да ми позволяват, признава сестра Кейт. 

Ню Йорк узакони марихуаната

Можеха да ме заключат досега само защото е незаконно да се отглежда канабис в този окръг. Те обаче знаят, че просто ще оспорим закона и ще го променим. Знаят, че това би било битка, която не искат да започват“, заяви тя.

В имота има втори дом, който сестрите наричат ​​„абатството“ – там се извършва цялото производство на лекарства.

Сестра Камила внимателно налива супер силно CBD масло в бутилки с тинктура.

Те произвеждат и продават всички свои собствени лекарства и мехлеми на базата на коноп - бизнес, от който преди пандемията се печелело по 1,2 милиона долара годишно.

Нова Зеландия гласува на парламентарни избори и референдум за евтаназията и марихуаната

Те се молят и благославят всяка партида.

На двадесет мили надолу по пътя, в центъра на Мърсед, Джоел Родригес, който управлява местния магазин за канабис, работи законно.

Калифорния обаче е наложила толкова много данъци върху веригата за доставка на канабис, че Родригез казва, че това изважда хората от бизнеса или ги принуждава да работят извън законовите разпоредби.

Майка се обади на полицията, че дъщеря й има наркотици

Той е един от многото бизнеси с канабис в Калифорния, които се оплакват от задушаващи данъци и високи оперативни разходи.

Справяме се с данъчните ставки, както и с режийните разходи, с които дилърите на черния пазар не трябва да се справят. Не можем да не отчетем това и всичко това влиза в крайната цена за клиента", споделя той.

Първоначалната такса за кандидатстване за лиценз за търговия на дребно в Калифорния е $1000.

След това има годишни държавни административни и регулаторни такси, които могат да добавят до десетки хиляди долари годишно за малки предприятия и близо 100 000 долара за по-големи операции.

Законната работа е много по-скъпа от нелегалната, което действа като стимул за търговците.

70% ръст на продажбите на легална марихуана в САЩ

Нелегалната търговия с марихуана се оценява на около 8 милиарда долара, което е приблизително два пъти повече от законната търговия в Калифорния през 2021 г.

Дилър, който не пожелал да бъде идентифициран по име, казва, че може да предложи по-добър продукт и да спечели повече, като работи извън законовите параметри.

16-годишен е в ареста заради наркотици

Само опитът да получите този лиценз ще ви струва около милион долара", казва той.

В цяла Калифорния онези, които някога са арестували хора за престъпления, свързани с канабис, сега прегръщат легален бизнес.

Трябва да улесним малко хората, които го правят законно“, казва началникът Рубен Чавес от полицейското управление в Густин в Централната долина. 

Нива с марихуана се появи насред царевичен масив

Тази година Калифорния е получила близо 580 милиона долара данъчни приходи и началникът Рубен вярва, че облекчаването на регулациите ще доведе до повече приходи за неговия град и ще подпомогне усилията на неговия отдел да изкорени незаконната търговия.

Ресурсите ни намаляват, но ако успеем да получим някакви приходи, малко помощ, не само от държавата, може би от федералните, за да преследваме тези хора, които го правят незаконно, бизнес общността ще спечели повече", казва той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм