165 години от създаването си празнува Образцово народно читалище „Заря-1858“ в Хасково. Това е първото читалище в Южна България и четвъртото, създадено в България преди Освобождението от османско владичество.


Паметен плакет по повод юбилея на книжовното средище връчи снощи на председателя Красимир Кръстев кметът на общината Станислав Дечев.


„В нашия град има една истина. Когато Хасково празнува- празнува в читалище „Заря“. Но когато празнува читалище „Заря“- празнува цяло Хасково! И това не е игра на думи. Това е неписан градски закон, чиято история започва от преди 165 години. Няма друга институция в града ни, която всички хасковлии да наричаме НАШЕТО читалище“, каза в приветствието си Дечев. 


„Читалищните дейци са тези, които изпълват със съдържание думата читалище и превръщат тази сграда в светилище на нашата памет и на нашето бъдеще. Затова, когато говорим за признателност, аз и всички ние, я дължим на хората, които правят читалище „Заря“ духовен център на града ни“, подчерта той. И пожела: 


„Продължавайте все така с трепет да работите за всеки следващ концерт, за всеки нов спектакъл, за поредната изложба или конкурс. Щом имате в себе си този заряд, значи ще пребъде и Читалище „Заря“!


По повод 165 години от основаването си ОНЧ „Заря-1858“ получи Почетен знак от Президента на Републиката Румен Радев, а Красимир Кръстев и Александър Милушев получиха признанието „Рицар на духа“ от Съюза на народните читалища в България.


За цялостната си дейност в развитие на читалищното дело членовете на настоятелство и читалищните дейци получиха почетни плакети от председателя Красимир Кръстев и секретаря на ОНЧ „Заря-1858“ Александър Милушев. 


Празничният концерт снощи продължи с изпълнения на школите, клубовете и музикалните класове в читалище „Заря-1858“.