Макар глобалната икономика да е в нестабилна позиция, служителите все по-често напускат работните си места, пише "Betterup".

Ясно е, че служителите все напускат заради по-добри възможности, дори на фона на икономическа несигурност и промяна. И има данни, които предполагат, че напускането е заразно, което затруднява кампаниите да спрат да губят служители. 

10 съвета за успешно CV

Някои компании губят служители без перспектива за запълване на празните места. Това означава, че е по-важно от всякога фирмите да задържат служителите си. 

И така, какво кара служителите да искат да напуснат работата си? Като работодатели, какво можете да направите, за да задържите и развиете своя най-добър талант? На фона на икономическата несигурност и постоянните промени, защо служителите все още напускат работните си места? 

Какво представлява кредитната карта?

В тази публикация ще говорим за основните причини, поради които служителите напускат работа. Също така ще разгледаме по-подробно причините, поради които хората напускат работа по демографски признак – и какво означава това за вашата организация.

1. Лошо заплащане 

Според данните на Pew Research Center основната причина служителите да напуснат работата си е лошото заплащане. 

Компенсациите и ползите са изключително важни за служителите. 

Какви ще са тенденциите в дигиталния маркетинг през 2023 година?

2. Липса на възможности за кариерно развитие 

На второ място, друга основна причина, поради която служителите напускат, се дължи на напредък в кариерата. Или липсата му. 

Служителите искат да учат, да растат и да се развиват. Те искат да могат да видят бъдеще във вашата компания.

Над 6 млн. лв. за реклама чрез инфлуенсъри през 2021 г., очакват се още по-големи инвестиции

3. Чувство за неуважение на работното място

Това е интересна тема и е сред основните причини служителите да напускат работата си. Един ключов фактор за чувството на уважение на работното място е принадлежността. Например, микроагресията и дискриминацията са компоненти на липсата на уважение. 

Знаем, че ако служителите не се чувстват на мястото си, е твърде вероятно да напуснат. 

Инфлуенсърите имат проблем – не могат да си наемат жилища

4. Проблеми с грижата за децата

Пандемията предизвика криза при грижите за децата. За една нощ работещите родители се превърнаха в учители, бавачки, съветници, медицински сестри и служители – всичко в едно. 

Ковид постави нов акцент върху индустрията за грижи за деца. 16% от родителите в САЩ казват, че проблемите им с грижите за децата се отразяват негативно на качеството им на работа . 

Много от работещите родители напускат работа и търсят друга, която по-лесно ще могат да съчетават с гледането на децата си.

5.1 на сто безработица отчитат в Хасковско

5. Недостатъчна гъвкавост 

Връщането в офиса е гореща тема за обсъждане от известно време. Някои работодатели са предпочели работа изцяло от вкъщи, но тези служители, които са се завърнали в офисите след пандемията, се оплакват от липса на гъвкаво работно време. Изглежда, че работата от вкъщи им е харесала, макар и тогава да са работили на смени. 

Осигуряват работа за младежи в 21 тунджански села

6. Лош баланс между работа и личен живот 

Пандемията смеси работата и живота в една голяма каша. Хората работеха до късно от дивана, леглото или кухненската маса.

Работата от вкъщи се оказа нож с две остриета и подобно на гъвкавостта, служителите искат да намерят хармония между професионалния и личния си живот. 

Пулев: Германска компания за производство на автомобилни части инвестира 23 млн. лв. в разширяване на производството си в Русе

7. Бърнаут 

Според скорошно проучване на BetterUp, удовлетворението от работата е основният двигател на цялостното удовлетворение от живота. Ако обаче удовлетворението е с цената на много изтощителна работа, често служителите решават да си дадат почивка или да сменят работата с по-лека такава.

Областна администрация представя Проект „Нова възможност за младежка заетост"

8. Лош шеф 

Мениджърите имат невероятно влияние върху опита на служителите. Всички сме чували фразата „служителите напускат шефа, а не компанията“. Е, има известна истина. Всъщност 57% от служителите напускат работата си заради шефа си. 

Наблюдава се и фактът, че ако шефът работи наравно със сложителите си, екипът му е много по-мотивиран за работа. Ако се скатава и едниствено нарежда, възлага задачи и критикува, това често дразни служителите и също е един от поводите за напускане на работа.

Лек ръст на безработицата във Варна

9. Намиране на нова цел 

Липсата на цел в работата може да бъде друга причина служителите да си намерят нова такава. Особено по време на пандемията служителите преразгледаха и оцениха своите приоритети. 

Изследванията на Gartner показват промяна в перспективата за целта на работата. В проучване сред повече от 3500 служители, 65% от анкетираните казали, че пандемията ги е накарала да преосмислят мястото, което работата трябва да има в живота им. Освен това 56% от служителите съобщават, че искат да допринесат повече за обществото. 

Според проучване на Галъп, работодателите виждат 10% подобрение във връзката на служителите с мисията или целта на тяхната организация. 

Работодатели във Великобритания с призив за по-свободни правила за миграция

10. Въпроси на фирмената култура 

И накрая, корпоративната култура. Културата играе огромна роля в опита на служителите. И ако токсичната фирмена култура повлияе на опита на служителя, вероятно това може да е основната причина за напускането му. 

Добрата фирмена култура допринася за множество ползи на работното място. Когато служителите се чувстват свързани с културата на работното си място, ангажираността на служителите се увеличава. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм