Във времето на цифровата информационна ера, пропагандата придобива нови измерения, а една от най-изразителните форми е масовата дезинформация. В светлината на този проблем, журналистът Светослав Метанов от "Офнюз" разговаря за това как се използва лъжата за усилване на страхове и влиянието й върху обществото, в предаването "Кой Говори" по Дарик.

Масовите фейкове

Светослав Метанов подчерта важността на различните настроения у хората и начина, по който масовите фейкове успешно експлоатират тази динамика. Историята с "аз съм българче" е спомен за абсурдните твърдения, които лесно намират свои проявление в социалните мрежи, коментира Метанов: "Колкото е по-абсурдно едно пропагандно твърдение, толкова повече алгоритмите на социалните мрежи го предоставят на групи хора, които го разпространяват. Терминът "полезните идиоти" преобладава в България, но и не само у нас се срещат такива хора; те са разпространени по целия свят, където владее пропагандата," добави Метанов.

Социалните мрежи – перфектното място за разпространение на дезинформация

"На хората става все по-трудно да различат кое е истинската информация," сподели журналистът.

"В светлината на този проблем, социалните мрежи изпълняват ролята на идеално пространство за разпространение на дезинформацията. Младите хора, особено, са подложени на влиянието на фалшиви новини, като често не се интересуват от произхода или достоверността на информацията, която консумират“, допълни той.

Кой определя европейските ценности?

Светослав Метанов подчерта, че всички държави, които са членки на Европейския съюз, са приели тези ценности. "Ценностите на ЕС не са пропагандни – свободата да изказваш мнение, да пътуваш," отбелязва той. "Това са основополагащи принципи, които създават основата на обединението и устойчивостта му.“

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм