Над 4.4 кг златни накити при проверка на автобус задъържаха митничарите на „Капитан Андреево“, съобщават от Агенция „Митници“. През последните четири дни това е трети опит за нелегално пренасяне на изделия от благородни метали през граничния пункт с Туурция. 


Автобусът с румънска регистрация пристигнал на „Капитан Андреево“ на 3 август на път от Турция за Румъния. Двамата шофьори и пътниците заявявили, че не внасят стоки, парични средства и ценности за деклариране.

При щателна митническа проверка е открит специално изграден тайник в арматурното табло. От укритието митничарите извадили 25 пакета с бижутерски изделия от жълт и бял метал - пръстени, обеци, гривни, медальони, синджири и колиета. Според експертизата от вещо лице пакетите съдържат 4490.67 г накити от 14-каратово злато на обща стойност 404 160 лева.


По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. Контрабандните златни изделия са задържани. 54-годишният шофьор на автобуса, турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност и му е наложена мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева, както и забрана да напуска страната.


Агенция "Митници" припомня, че при пренасяне на изделия от благородни метали през граница на страната, външна на ЕС, нормата за безмитен внос на бижута и аксесоари от злато и платина е до 60 г, а от сребро - 300 г.