Златни и сребърни накити за близо 140 000 лв. при проверка на автобус задържаха митничарите на пункта „Капитан Андреево“, съобщават от Агенция „Митници“.


Автобусът с турска регистрация пристигнал на 31 юли, на път от Турция за Румъния. Двамата шофьори и пътниците заявили, че не внасят стоки, парични средства и ценности за деклариране. При щателна митническа проверка е открит специално изграден тайник над резервната гума. От укритието митничарите извадили 23 пакета с бижутерски изделия от жълт и бял метал - пръстени, обеци, гривни, медальони, синджири и колиета.

Според експертизата от вещо лице пакетите съдържат 1431.47 грама накити от 14-каратово злато и 1571 грама сребърни накити, на обща стойност 139 829 лв.


По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. Контрабандните златни и сребърни изделия са задържани.


На 60-годишен шофьор, турски гражданин, е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“, както и забрана да напуска страната, допълват от прокуратурата.