На XXIII издание на единствения в страната Национален конкурс за детска забавна песен на фолклорна основа „Златен извор“ е домакин днес димитровградската спортна зала „Младост“.  Над 150 в 4-те възрастови групи са участниците от цялата страна.


Това е един от утвърдените фестивали, които Детски и младежки център в Димитровград организира с подкрепата на общината и продължава да се развива, тъй като тази година участниците са малко повече, в сравнение с миналата, коментира директорът му Евгени Пенев.


В тазгодишното издание участват 22 музикални колектива от градовете: София, Пловдив, Хисаря, Карлово, Хасково, Харманли, Стара Загора, Чирпан, Панагюрище и община Димитровград. Представят се с 90 индивидуални, дуетни и групови изпълнения.


Жури на конкурса са: Нели Андреева - преподавател по народно пеене в НМА „Панчо Владигеров“ и СУ „Св. Климент Охридски“; солист в Национален Фолклорен Ансамбъл (НФА) „Филип Кутев“ и създател, ръководител и диригент на Вокално студио „Нуша”, Николай Николов - автор на музика за класическа китара, първият дипломирал се студент по класическа китара в България; който композира пиеси за класическа китара, за китара и оркестър и различни други инструменти, вокални и хорови фолклорни и ортодоксални песни, Георги Шамлиев – защитил докторска степен в музикално-теоретичната дисциплина „Полифония“. Преподавател по „Полифония“, „Инструментознание“, „Оркестрация“, „Обработка и оркестрация на народни състави“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.


 Участниците се борят за I, II и III място във всяка възрастова група, както и за наградите за нов съвременен аранжимент  и обработка на българска народна песен и за нова авторска песен на фолклорна основа.


Ще бъдат връчени и специални награди: КУПА НА КМЕТА за рейтинг на цялостно представяне на школа, организация или училище;   GRAND PRIХ за забавна песен на фолклорна основа „Златен извор”; Награда за най-атрактивен изпълнител; Награда за най-млад/малък  изпълнител.