Ниските температури задълбочиха страданията на оцелелите от силното земетресение в Турция и Сирия, при което загинаха най-малко 15 000 души.

Очаква се броят на жертвите на земетресението с магнитуд 7,8 да нарасне рязко, като спасителните дейности наближават 72-часовия срок, който експертите по бедствията смятат за най-вероятния за спасяване на човешки живот.

Тялото на дете от Кърджалийско е намерено под отломки в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призна за "недостатъци" след критиките към реакцията на правителството му на силното земетресение, което е едно от най-смъртоносните през този век.

Оцелелите бяха оставени да се борят за храна и подслон - и в някои случаи да гледат безпомощно как роднините им призовават за помощ и в крайна сметка замлъкват под отломките.

ООН: Оставете политиката настрана, улеснете достъпа на помощ до Сирия

"Племенникът ми, снаха ми и сестрата на снаха ми са в руините. Те са затрупани под руините и няма признаци на живот", казва Семир Кобан, учителка в детска градина в турския град Хатай.

"Не можем да стигнем до тях. Опитваме се да говорим с тях, но те не отговарят... Чакаме помощ. Вече 48 часа", казва тя.

Въпреки това спасителите продължават да вадят оцелели от отломките, макар че броят на жертвите продължава да расте.

Докато критиките в интернет се засилваха, Ердоган посети едно от най-тежко засегнатите места - епицентъра на земетресението Кахраманмараш, и призна проблемите в реакцията.

Продължава надпреварата с времето в Турция и Сирия, загиналите вече са близо 11 000

"Разбира се, има недостатъци. Условията са ясно видими. Не е възможно да бъдем готови за подобно бедствие", каза той.

Според журналисти от АФП и групата за уеб мониторинг NetBlocks Туитър не е работил в турските мобилни мрежи.

Турската полиция също така е задържала 18 души заради "провокативни" публикации в социалните мрежи, които критикуват реакцията на правителството.

ЕС предоставя 6,5 млн. евро за помощ на Турция и Сирия след земетресенията

Спасени деца

В Газиантеп температурите паднаха до - 5 градуса по Целзий рано в четвъртък. Но студът не попречи на хиляди семейства да прекарат нощта в коли и импровизирани палатки.

Официални лица и лекари съобщиха, че 12 391 души са загинали в Турция и най-малко 2 992 в съседна Сирия от земетресението, като общият брой на загиналите е 15 383. Експертите се опасяват, че броят им ще продължи да нараства.

В Брюксел ЕС планира провеждането на донорска конференция през март, за да мобилизира международна помощ за Сирия и Турция.

Най-разрушителните земетресения на Балканите през последните 100 години

"Сега се надпреварваме с времето, за да спасяваме заедно човешки животи", заяви ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен в Twitter.

"Никой не трябва да бъде оставен сам, когато подобна трагедия сполети един народ", каза фон дер Лайен.

"Хората умират всяка секунда"

Поради мащаба на щетите и липсата на помощ в някои райони, оцелелите казват, че са се чувствали сами в борбата с бедствието.

ПРЕДИ и СЕГА: Сателитни снимки показват отвисоко щетите след труса

"Дори сградите, които не са се срутили, са сериозно повредени. Сега под развалините има повече хора, отколкото над тях", казва жител на име Хасан, който не съобщава пълното си име, в контролирания от бунтовниците сирийски град Джиндайрис.

"Под всяка срутена сграда са затрупани около 400-500 души, като само 10 души се опитват да ги извадят. И няма никаква техника", допълва той.

Българка в Турция пред Дарик: Моля ви, помагайте!

Белите каски, които ръководят усилията за спасяване на хората, погребани под развалините в контролираните от бунтовниците райони на Сирия, призоваха за международна помощ в тяхната "надпревара с времето".

Водещ служител на ООН призова за улесняване на достъпа на хуманитарна помощ до контролираните от бунтовниците райони в северозападната част на страната, като предупреди, че запасите от помощи скоро ще бъдат изчерпани.

Опозицията: Ердоган е отговорен за трагедията

"Оставете политиката настрана и ни позволете да вършим хуманитарната си работа", заяви в интервю за АФП постоянният координатор на ООН за Сирия Ел-Мостафа Бенламлих.

Въпросът за помощта за Сирия е деликатен и санкционираното правителство в Дамаск отправи официална молба към ЕС за помощ, съобщи комисарят на блока за управление на кризи Янез Ленарчич.

“Никога не съм виждал такова нещо“: Мъж пътува над 2000 мили до Турция, за да намери семейството си

Европейската комисия "насърчава" държавите - членки на ЕС, да откликнат на молбата на Сирия за медицински консумативи и храни, като същевременно следи дали помощта "не се отклонява" от правителството на президента Башар Асад, отбеляза Ленарчич.

Десетки държави, включително САЩ, Китай и държавите от Персийския залив, обещаха да помогнат, а екипи за издирване, както и хуманитарни доставки вече пристигнаха.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм