Продължава надпреварата с времето в Турция и Сирия. Изминаха два мразовити дни на фона на нарастващия брой жертви след опустошителните земетресения. Загиналите в двете държави вече са близо 11 000. Все още обаче има надежда за оцелели под срутените сгради в пострадалите райони.

Българка в Турция пред Дарик: Моля ви, помагайте!

Засилва се и мобилизацията за оказване на международна помощ, но достъпът до пострадалите райони е затруднен от разрушените пътища и образувалите се километрични задръствания. За да се улеснят спасителните дейности, в засегнатите области на Турция е обявено извънредно положение за три месеца.

Гневът в Турция нараства заради предполагаемия неуспех на правителството да се справи, след като хиляди загинаха при две силни земетресения. Според някои от близките на хората в неизвестност на спасителните служби е отнело твърде много време, за да реагират на определени места.

ПРЕДИ и СЕГА: Сателитни снимки показват отвисоко щетите след труса

"Чухме ги. Молят се за помощ. Молят да бъдат спасени. Но ние не можем да им помогнем, никой не идва тук от сутринта."

"Нищо не сме хапвали, децата ни са гладни."

Навсякъде в пострадалите райони горят огньове, за да могат хората, останали без домове, да се стоплят.

“Ерозия на безопасността”. Защо в Турция до срутените сгради има запазени?

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че целта на неговото правителство е да възстанови за една година южния регион Кахраманмараш. Той каза, че правителството планира да даде 10 000 турски лири, за да помогне на семействата, засегнати от земетресението, и е организирало хотели, в които гражданите да отседнат, ако желаят. Ние ще посрещнем всички техни нужди, добави още Ердоган.

Земетресението в Турция: Защо е толкова смъртоносно?

Сирийско момче, затрупано под развалините на дома си, успяло да изпрати зов за помощ в социалните мрежи. "Всички, които виждате този статус в WhatsApp, моля, елате и помогнете.  Състоянието на майка ми е добро. Ние сме под развалините в апартаменти "Ефруз" на втория етаж.  Не чувам чичо си много добре."

В крайна сметка той е спасен. Според доброволците от "Белите каски" броят на жертвите в Сирия, ще се увеличи значително, особено в зоните под контрол на бунтовниците.

„Шарли Ебдо” предизвика възмущение с карикатура за земетресението в Турция

Сирия е изпратила молба до ЕС за съдействие на силите за гражданска защита. Това съобщи еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич. "Насърчаваме държавите от ЕС да откликнат", заяви той на пресконференция. Ленарчич уточни, че наложените през 2011 г. санкции срещу Сирия не са пречка за осигуряването на помощта.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм