Европейският съюз ще предостави 6,5 млн. евро за спешна помощ на Турция и Сирия след земетресенията, се казва в съобщение на Европейската комисия (ЕК).

"След няколкото земетресения в Турция и Сирия по-рано тази седмица Европейският съюз ще предостави допълнителна спешна помощ на двете страни чрез Механизма за гражданска защита на ЕС, както и спешна хуманитарна помощ на стойност 6,5 милиона евро", се казва в изявлението.

Най-разрушителните земетресения на Балканите през последните 100 години

Според съобщението "първоначално" 3,5 млн. евро ще бъдат отпуснати на Сирия под формата на спешна хуманитарна помощ, за да се помогне на нуждаещите се да получат достъп до подслон, вода, хигиенни съоръжения и др., както и да се подпомогнат операциите по издирване и спасяване.

ПРЕДИ и СЕГА: Сателитни снимки показват отвисоко щетите след труса

На Турция ще бъдат предоставени първоначално 3 млн. евро "за подпомагане на усилията за реагиране" на последиците от земетресението в страната.

Европейският комисар за управление на кризи Янез Ленарчич ще посети засегнатите райони в Турция на 9 февруари, за да координира действията на ЕС, съобщи ЕК. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм