Около Брендо все още има редица необясними факти. Той е искал да се предаде поне от 2022 г., коментира в ефира на Дарик и предаването “Кой Говори” Тихомир Безлов, главен експерт програма “Сигурност” на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД)

Тихомир Безлов

Според Безлов новината за завръщането на Брендо в България измести новината за правене на правителство. 

“Все пак гледаме как се прави правителство за седми път, това престана да е новина, стана ежедневие. Проблемът за Брендо е, че сме в същата ситуация като с правителството - нищо конкретно не знаем”, посочи Безлов.

Какво се случва с пазара на кокаин в Латинска Америка и САЩ е важен аспект от историята около Брендо, посочи Безлов като според него много неща са се променили от момента, в който Банев е провъзгласен за “кокаинов крал”.

Това, което прави впечатление, е че той има директни контакти с големите латиноамерикански картели, коментира експертът. По думите му количествата, които италианците и испанците съобщават, че са заловени в резултат на работата по неговите мрежи, са впечатляващи  - 6 тона, 1.5 тона. 

Сумите, които той превръща от кеш в банкови сметка, също са впечатляващи - почти 160 млн. $, посочи Безлов. Той обърна внимание на факта, че швейцарските власти не повдигат обвинение срещу Брендо във връзка с делото за пране на пари.

Припомняме, че през юни 2022 г. швейцарската банка Credit Suisse Group AG беше осъдена за това, че не е предотвратила прането на пари от страна на български трафикант на кокаин Евелин Банев-Брендо. Случаят е прецедент за Швейцария, където до онзи момент няма подобна наказателна присъда за голям кредитор. 

По-късно Брендо се появи...в Украйна. И пак изчезна

“Самият факт, че се появи в Украйна беше изненадващ. Той се появи по един странен начин - оранжерия за канабис…Украинските власти тогава извадиха снимки, че телефонът, който Брендо e ползвал, е дизайнерски, със златен портрет на Путин. Тези, които го залавят, виждат не само един криминален лидер, но и тази специфика. И въпреки това той изчезна тогава”, коментира Тихомир Безлов.

Слушайте целия разговор в прикачения файл.