Взападните държави, където застрахователният бизнес се развива от много по-отдавна, автомобилното застраховане дълго време е водещият сегмент, както е в момента у нас. През последните няколко години обаче и в България се наблюдава сериозно развитие в областта на животозастраховането и имущественото застраховане, коментира в рубриката Портфейл в ефира на Дарик радио застрахователният експерт Тихомир Станев. Статистиката на Комисията за финансов надзор показва, че имущественото застраховане у нас генерира едва 13.8% от премийния приход, докато в Европа средното равнище е близо три пъти по-високо.

"Годишната премия на един апартамент с оценка от 100 000 евро може да варира в широки граници от 150 до 500 лева годишно, в зависимост от покритието. Тоест това не е сума, която да е непосилна за повечето семейства, особено в София. Но причината много хора да не застраховат имуществото си се крие основно в това, че не оценяват достатъчно сериозно рисковете от евентуални щети", коментира Станев. По думите му най-активно се застраховат апартаменти, които са купени с ипотечен кредит, тъй като това е изискване на банките. "Другият мотивиращ елемент е когато в блока или входа се случи някакво събитие, кражба, теч и т.н. Тогава и останалите собственици започват да търсят варианти за застраховане на имуществото, тъй като научават от първа ръка какви са рисковете", обясни експертът.

Има ли активна конкуренция на застрахователния пазар?

"Понякога разликата между офертите може да стигне до 50, 100 или дори 200 процента за един и същи имот. Това зависи от много фактори, тъй като ценообразуването зависи от квартала, вида на сградата, етажа, на който се намира апартаментът, а понякога дори и от комшиите.

Ако застрахователят, например, има информация, че дадена сграда от години страда от течове на покрива, който не се ремонтира заради неразбирателство между съседите, той може да откажа да застрахова апартамент в нея, тъй като рискът от евентуално наводнение става твърде голям", обясни Тихомир Станев. 

Той каза още, че застрахователите предлагат и различни бонуси, включително и за собствениците, които се застраховат в продължение на няколко години при една и съща компания и не завеждат щети. 

Трябва ли да бъде създаден т. нар "катастрофичен" пул? 

Според Тихомир Станев, добре е да има подобен механизъм, който да действа при по-сериозни бедствия, тъй като той би осигурил допълнителна доза спокойствие, че всички потенциални щети ще могат да бъдат покрити адекватно. 

"Все още не сме узрели обаче за идеята как ще се събират средствата в този пул. Подобен механизъм действа при застраховката Гражданска отговорност, като там просто се заделя част от всяка полица.

И когато се случи пътнотранспортно произшествие, за което застахователят отказва да отпусне обезщетение (например, ако виновният водач е употребил алкохол), то претенцията може да бъде заведена към гаранционния фонд", заяви експертът. 

По думите му, по този начин се ускорява процесът на обезщетение и може да се помисли за нещо подобно и при имущественото застраховане.  

Как протича процесът по завеждането на една щета? 

"При по-дребните щети застрахователите не са толкова стриктни при огледите, като по време на пандемията имаше много случаи, при които това ставаше просто с изпращане на снимка от страна на застрахования.

Когато обаче става въпрос за по-големи суми, е нормално компанията да проведе собствено разследване. Колкото по-голяма е щетата, толкова по-внимателно тя се разглежда от всеки от отделите в компанията, както и от ръководството", коментира Тихомир Станев. 

Той каза още, че в най-развитите пазари, като Великобритания и САЩ, дори има хора и компании, които се занимават с разследване на застрахователни измами или връщане на откраднато имущество. 

"Това е много доходоносен бизнес, тъй като, ако застрахователната компания трябва да плати 1 млн. евро за една открадната картина, например, но вместо това успее да намери топ детектив, който да успее да я възстанови срещу заплащане от 200 000 долара, то това означава икономия от 80%", обясни експертът. 

Дигитализира ли се застраховането? 

"Дигитализацията е неизбежна и за всеки продукт от финансовия свят въпросът е не дали, а кога ще премине в цифров вариант. Представителите на поколението Z ще искат да сключват полиците от телефоните си, а не да ходят до офиси, да подписват хартиени носители и т.н.

Освен това, според мен, ще се промени и световният пазар. В бъдеще е много вероятно да мога да сключа Гражданска отговорност със застраховател от Нова Зеландия", прогнозира Тихомир Станев. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм