В научната фантастика масовото навлизане на роботите в човешкото ежедневие обикновено е зловещо предупреждение. В реалния свят обаче то е предсказание, което всъщност е добре дошло, пише dbr.bg, като се позова на The Economist. 

Областта на роботиката постигна впечатляващ напредък през изминалата година, тъй като изследователите в университетите и в индустрията приложиха напредъка в изкуствения интелект в областа на машините. Същата технология, която позволява на чатботове като ChatGPT да провеждат разговори или на системи като DALL-E да създават реалистично изглеждащи изображения от текстови описания, може да даде на роботите от всякакъв вид драматично надграждане на "мозъка".

В резултат на това роботите стават все по-способни, по-лесни за програмиране и могат да обяснят какво правят. Все повече инвестиции се насочват към стартиращите компании, занимаващи се с роботика. 

OpenAI, създателят на ChatGPT, който се отказа от роботите преди няколко години, промени решението си и започна да наема нов екип по роботика. Когато бъде насочен към физическия свят, "безплътният" AI вече изглежда като инструмент с огромен потенциал. 

Роботите със сигурност могат да всяват страх. Човешките същества са "обучавани" от Холивуд още раждането си да се страхуват от тях - най-новото въплъщение на древната легенда за изобретателя, който губи контрол над творението си. И дори ако роботите не се превърнат буквално в убийствените машини от филмите „Терминатор“, те могат да унищожат достойно платени работни места във фабрики и складове. Но, въпреки тези опасения, истината е, че най-новите постижения в роботиката ще донесат реални и съществени ползи, пише още изданието. 

Четете още в Darik Business Review