Американският милиардер Илон Мъск обяви, че мозъчен имплант, разработен от неговата компания Neuralink, е поставен за първи път на човешки пациент. Мъск се похвали с постижението в социалната мрежа X, която също е негова собственост, пише електронното издание Wired.   

След години на забавяне Neuralink започна да набира пациенти за клинично изпитване през есента, след като получи одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата и болничния борд по етика в САЩ. Компанията разработва устройство, наречено мозъчно-компютерен интерфейс, или BCI (от англ. brain-computer interface). 

Мъск заяви, че крайната цел на Neuralink е "да постигне симбиоза с изкуствения интелект", но засега компанията започва с много по-скромна цел - да позволи на парализирани хора да контролират курсора на компютърната мишка или клавиатурата с мозъците си. 

Neuralink набира участници с квадриплегия или парализа на четирите крайника, дължаща се на увреждане на цервикалния гръбначен мозък или амиотрофична латерална склероза (ALS) и които са на възраст поне 22 години. Очаква се завършването на проучването да отнеме шест години.

В своята брошура компанията казва, че ще използва хирургически робот, който е разработила, за да постави импланта в област на мозъка, която контролира волята за движение. Веднъж поставено, устройството с размер на монета е проектирано да записва и предава безжично мозъчни сигнали към приложение, което декодира тези сигнали.

В публикацията си Мъск добави, че пациентът се възстановява добре и че първоначалните резултати показват обещаващо откриване на невронни пикове. Възможно е обаче да минат месеци, преди да стане ясно дали пациентът ще може успешно да използва импланта за управление на компютър или друго устройство. Човекът ще трябва да се възстанови от операцията, а обучението за използване BCI може да отнеме няколко седмици.

Вижте повече на Darik Business Review.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм