Четвъртият гост в подкаста на darik.bg „В тренда” е Димитър Фердинандов, студент по аерокосмическо инженерство в Бирмингамския университет. Пред водещия Тодор Пантилеев Димитър разказа за мечтите от Земята до Космоса и отвъд тях.

В подкаста той даде примери с множеството опити, които могат да се осъществят само в Космоса. За съжаление, проблем, който ще даде трайно отражение върху човечеството, е космическият боклук, който хората оставят след себе си.

„Надявам се, че в началото на кариерата си ще допринасям за компании или сектор, който развива или подпомага човечеството на Земята. Дори кацането на Луната - има възможност да се вземат определени изотопи към Земята, които да ни помогнат с термоядрените електроцентрали”, обясни Димитър.

Той изтъкна възможността, която Космосът предлага - наистина да подпомага Земята и човечеството.

„В по-късен етап на професионалното си развитие бих погледнал към това как да се променят законите, особено световните, международните правила за употреба на Космоса, както и за пътуването в космическа среда. Важно е, особено бумът, който ще изпита тази индустария, да има правила, които са правно обвързващи, да могат компании, не само държави, да се държат отговорни за нещата, които правят над Земята. Развитието на човечеството трябва да е основният елемент на всички дейности в Космоса”, добави той.

Димитър обясни и как точно космическите изследвания могат да помогнат в подобряването на здравеопазването, като посочи и конкретни примери.

„Космосът има голямо влияние върху зрението. Даже някои астронавти за определни моменти временно ослепяват, но не фатално, възстановяват се. Самата липса на гравитация влияе на очите, на формата им. Например, зрението на много от астронавтите, които се връщат на Земята, започва да отслабва. Това се изследва подробно от учени на НАСА и Европейската комсическа агенция. След това тези неща се прилагат в грижата за очите на хората във всекиденението. В университетската ни болница в Бирмингам има цяла програма, която изучва очите на астронавти и създава определени насоки за грижата на пациентите в болницата, които могат да се използват и в цял свят”, обясни той.

„Не трябва да се забравя, че Космосът вдъхновява и е много повече от само практическа страна. Като казвам вдъхновява, нямам предвид само това, че оказва влияние на решението на някой да стане комонавт, да работи в този сектор, да бъде учен или инженер. Вдъхновява и поезия, изкуство, истории”, каза още Димитър.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм