През юни европейците в 27 държави гласуват на избори, които ще окажат голямо влияние върху целия Европейски съюз и извън него.

Около 400 милиона избиратели имат право да гласуват от Финландия на север до Кипър на юг, от Ирландия на запад до България на изток. Залогът е съставът на следващия Европейски парламент, който е пряката връзка между европейците и институциите на ЕС, пише Би Би Си в просторен анализ по темата.

Защо този вот е важен?

Гласуването на европейците ще определи посоката на развитие на ЕС през следващите пет години - по отношение на изменението на климата и миграцията, по-голямата интеграция или засилващото се влияние на националистическите движения.

Десните и крайно десните партии отбелязаха значителни успехи в цяла Европа и тази промяна вдясно вероятно ще намери отражение в следващия Европейски парламент, посочва Би Би Си. Парламентът, който се намира в Брюксел и Страсбург, приема закони, които засягат живота на гражданите на ЕС и има задачата да одобрява годишния бюджет, който тази година достигна 189 млрд. евро.

Посоката на развитие на ЕС през следващите 5 години: Защо евроизборите са толкова важни?

Изборът на нов Европейски парламент, процедурно:

Гласуването започва в четвъртък, 6 юни, в Нидерландия, след това на следващия ден в Ирландия и Малта, а в събота - в Латвия и Словакия. Много държави-членки на ЕС, сред които и България, ще гласуват 9 юни, неделя. 

Повечето гласувания се провеждат в един ден, въпреки че чехите имат на разположение петък и събота, за да гласуват, а италианците гласуват в събота и неделя. В неделя белгийците гласуват не само на европейските избори, но и на национални и местни избори.

Резултатите се определят чрез пропорционално представителство, така че всеки глас има значение, въпреки че в някои страни минималният изборен праг е до 5%. Средната избирателна активност на предходните избори за ЕП през 2019 г. беше 50,7%.

До края на 9 юни ще стане ясно кои партии са спечелили 720 места в парламента, с 15 повече, отколкото през 2019 г. Обединеното кралство взе участие в последните европейски избори, преди да напусне ЕС и оттогава някои от овакантените депутатски позиции са преразпределени или оставени в резерв, ако ЕС се разшири.

Броят на членовете на ЕП, които всяка държава има, е пропорционален на нейното население. Германия, най-многолюдната страна в ЕС, има 96 депутати. Малта, Люксембург и Кипър имат минималния брой от по шест депутати.

Посоката на развитие на ЕС през следващите 5 години: Защо евроизборите са толкова важни?

Съветът на Европа, април, 2024 г., Брюксел                                   

Колко важен е Европейският парламент?

Като единствената институция на ЕС, която се избира пряко от избирателите в 27-те страни, той свързва европейските граждани с другите две големи институции: изпълнителната власт на ЕС в лицето на Европейската комисия и Съвета на ЕС, който се състои от министри от правителствата на държавите членки.

Членовете на ЕП контролират работата на Комисията и Съвета. Те споделят със Съвета отговорността за приемането на законите, предложени от Комисията.

Повечето евродепутати членуват в политически групи, вариращи от ляво до дясно, а не по националност, така че често им се налага да жонглират с лоялността си към партия или държава.

Кои са основните политически групи?

Традиционно двете най-големи групи са дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и лявоцентристкият Прогресивен алианс на социалистите и демократите (S&D). Но все по-голямо значение придобиват и други групи, посочват британската медия в анализа си.

Либералната група “Обновяване на Европа” и Зелените/Европейски свободен алианс бяха следващите по големина в последния парламент, но две десни групи си поставиха за цел да постигнат големи успехи.

Това са Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) и групата “Идентичност и демокрация” (ИД).

Две по-малки групи също играят ключова роля. Едната е по-малката лява група GUE/NGL, а другата са членовете на ЕП, които не са свързани с никоя група - от унгарските националистически членове на Фидес до шепата сепаратисти от испанската област Каталуния.

Нагласи преди евровота

Въпреки че основната цел на изборите през юни е да се определи съставът на парламента, избирателите често използват случая, за да изпратят послание до националните си правителства.

От Италия до Франция, от Австрия до Белгия, от Германия до Нидерландия и отвъд тях, крайнодесните партии се стремят към значителни успехи.

Проучванията сочат, че двете десни групи - ЕКР и ИД - могат да изпреварят лявоцентристката и да станат втората по големина сила в Парламента.

Досега дясноцентристката партия е имала склонност да работи заедно с лявоцентристката, но ЕНП може да бъде подложена на натиск да търси нови съюзници, ако лявоцентристката партия се представи зле.

Придвижването вдясно може да доведе до спиране на плановете за нови закони за климата и устойчивостта и да повлияе на социалното или икономическото законодателство. Силната подкрепа на ЕС за финансовата и военната помощ за Украйна също може да бъде засегната.

Посоката на развитие на ЕС през следващите 5 години: Защо евроизборите са толкова важни?

Управляващата в Италия партия „Италиански братя“ е на върха в социологическите проучвания и се надява да постигне големи успехи на 9 юни

Избор на следващия ръководител на Комисията

Една от първите задачи на новите евродепутати ще бъде да изберат председател на Европейската комисия. Сегашният председател, Урсула фон дер Лайен, иска да бъде преизбранa.

Посоката на развитие на ЕС през следващите 5 години: Защо евроизборите са толкова важни?

Урсула фон дер Лайен                                                                    

27-те държавни и правителствени ръководители на ЕС, известни като Европейски съвет, ще вземат предвид резултатите от изборите и ще номинират кандидат, чието име ще бъде представено на Парламента. Повече от 50% от членовете на ЕП трябва да одобрят кандидата.

Политическите групи в ЕС биха могли да използват система от “водещи кандидати” - Spitzenkandidaten на немски език - както направиха през 2014 г. Според този принцип всяка група предлага кандидат за председател преди изборите, а групата с най-много места след това има мандат да избере председателя на Европейската комисия. Но преди пет години националните лидери на ЕС взеха решение за фон дер Лайен, въпреки че тя не беше кандидат.