Единна народна партия, мандатоносителят на "Ние идваме", е регистрирана официално на изборите, без да има листи с кандидат-депутати, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева пред OFFNews. 

„Ние идваме“ ще се готвят за избори напролет

Причината е, че от ЕНП не са подали заявлението за заличването си от парламентарните избори на 2 октомври в указаните в Изборния кодекс срокове. Съответно Централната избирателна комисия е длъжна да ги впише като участник в изборите и да им отреди номер на бюлетината при тегленето на жребия, обясни Матева. 

„Ние идваме“ се отказа от участие в изборите

На 28 август лидерите на гражданското движение "Ние идваме" Арман Бабикян и Николай Хаджигенов изненадващо обявиха, че се отказват да участват в парламентарния вот, тъй като "обединението е останало на думи". Двамата отдавна призовават за широка коалиция на всички партии на протеста, искане към което се присъедини и един от лидерите на "Демократична България" Христо Иванов. 

На 17 август "Ние идваме!", с мандата на Единна народна партия, се регистрира в ЦИК за участие във вота.

Изтича крайният срок за регистрация на листите за вота

Същевременно днес ЦИК заличи регистрацията за изборите на партията на бившия кмет на София Стефан Софиянски "Съюз на свободните демократи", след като ССД се коалира предизборно с партията на Стефан Янев "Български възход". 

Пред OFFNews Росица Матева заяви, че за разлика от партията на Софиянски, от ЕНП не са си подали навреме заявлението за заличаване на регистрацията им във вота на 2 октомври и сега ще трябва да "участват" в изборите, но без да имат внесени списъци с кандидати за народни представители. 

Румен Христов: Заявката на ГЕРБ-СДС е за 75 – 80 мандата

А Димитър Димитров от ЦИК уточни пред OFFNews, че номерът, който беше изтеглен за ЕНП в бюлетината, ще бъде прескочен. "Няма как да се гласува за нещо, което го няма", каза той. 

Всичко за предстоящите парламентарни избори четете в Избори 2022

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм