31,2 градуса е най-високата дневна температура, измерена в София за първите шест месеца на тази година и тя е измерена на 25 май.

Днес ще бъде предимно слънчево

В първите 28 дни на юни по-висока температура от 30 градуса не е измервана в столицата. Но това предстои да се промени в следващите десетина дни.

Максималните дневни температури в неделя, трети юли. Pivotal 

Синоптичната комисия обявява началото на истинското лято с по-високи дневни температури и повече слънце над цялата страна.

Валежи и гръмотевици в 9 области

Средносрочната прогноза не е особено подробна, тъй като синоптичните модели показват сравнително стабилно време в следващите дни с по-високи дневни температури и малка вероятност за валежи.

Доста топло, да не кажем горещо, ще е времето от сряда нататък, като максималните дневни температури в низините на страната, по поречието на река Дунав, ще са до 34, 36 градуса, а е възможно в отделни дни и да са малко по-високи.

Лятото започва без горещи изненади

Валежите са малко вероятни и то само над западните планински райони на страната. Повече дъжд можем да очакваме чак в средата на другата седмица, вече в началото на юли.

Идващите събота и неделя се очертават спокойни, предимно слънчеви, с много малка вероятност за валежи, подходящи за излети в планините, на море и в паркове и градинки из цялата страна.

Как да осигурите безопасността си при гръмотевична буря

И в началото на другата седмица особена промяна не се очертава, чак до сряда - четвъртък, когато е възможно да видим промяна и повече валежи с гръмотевична дейност.

Лятото се настани трайно и в Европа, дори далеч на север температурите са вече летни, а в части от Испания, Италия и Гърция температурите достигат и надхвърлят 35 - 38 градуса.

Жеги ще има и у нас, да видим кога ще стане истински горещо, в следващите дни предстои генералната репетиция.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм