Синоптичната комисия заседава в добро настроение, в едни от най-дългите дни през годината - Еньовден, когато трябва да започнем да се готвим за далечната зима. Такова е народното поверие.

Зимата е наистина далеч и за момента няма защо да се тревожим за нея, а пък в началото на астрономическото лято синоптичните модели показват нормално лятно време без особени изненади. 

Високи температури и краткотрайни валежи на места

Прогностична карта на максималните температури в края на юни. Pivotal

До следващата сряда ще имаме превалявания на места, а след това ни чакат няколко дни на по-стабилна атмосфера, с по-високи температури.

В събота и неделя възможността за валежи се запазва особено над планинските райони на Западна България, като по-голяма възможност за валежи имаме в неделя. Те ще бъдат на места, придружени и от гръмотевици, но но всичко се очаква да бъде в рамките на обичайното.

Как да осигурите безопасността си при гръмотевична буря

От неделя до вторник заради център на ниско налягане над Черно море, по-лабилна ще е атмосферата над източните райони и Черноморието, където особено в понеделник и вторник ще има възможност за превалявания с гръмотевици.

От сряда нататък ни чакат няколко дни с по-стабилно време и по-ниска възможност за превалявания.

Ще превали и прегърми над Западна България и Родопската област

Температурите ще са типично летни, без да е много горещо, но след сряда ще видим показания на термометъра до 36, 37 градуса в низините на страната, което не е необичайно топло.

В района на София температури до 31, 33 градуса.

В следващите десетина дни захлаждания не се очакват, като изключим Черноморието в периода понеделник - вторник заради преноса на малко по-хладни въздушни маси от североизток.

С идването на месец юли, в първите дни се очаква стабилно време, но трябва да се готвим и за по-сериозно повишение на температурите, обичайно е в последната десетдневка на месеца да се измерват много високи максимални температури. Това са така наречените "горещници" - дни, в които максималните температури могат да надхвърлят 40 градуса. 

Да видим тази година как ще се развият нещата, не е възможнo отсега да се направи каквато и да е прогноза.

Атлантическият океан е спокоен, макар вече да сме в сезона на ураганите, в следващите десетина дни е възможно да видим тропическа буря в Карибско море, южно от Куба, която може да засегне мексиканския полуострав Юкатан. Тропически бури се образуват и западна от Мексико в Тихия океан, но южно и източно от американското крайбрежие, в Атлантика, за момента нещата са спокойни и не се очартава да видим урагани насочени към Флорида или Мексиканския залив.

Ледената покривка в Северния ледвит океан изтънява, все пак е началото на лятото, а около Антарктида се увеличава, там пък е началото на зимата. Колко точно ще се стопи от леда около Северния полюс, ще видим през септември, когато там е най-ниското ниво на лед, но сме далеч от времето, когато Серевният ледовит океан ще бъде свободен от лед през летните месеци. Ако въобще се случи.

Това бе прогноза, правена от учените в не толкова далечното минало, заради ефектите на така нараченото глобално затапопляне, но се вижда от фактите, че макар и на по-ниски нива, ледът около Северния полюс няма намерение в обозримо бъдеще да изчезне.

С внимание в събота, но повече в неделя, в планините на запад, там може да ви изнанадат локални гръмотевици и превалявания.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм