
В съвременния свят все повече хора се стараят да се хранят здравословно и да избягват вредните храни, като променят хранителните си навици. Въпреки това мнозина свързват този начин на живот с лишения. Дори и лъжица захар в кафето понякога отключва куп угризения. А не бива! Защото можем да се храним здравословно, хапвайки си сладко. Начинът е елементарен - просто да заменим захарта с мед.
Бялата рафинирана захар съдържа предимно захароза – проста въглехидратна молекула, която бързо се разгражда в организма и предизвиква рязко повишаване на кръвната захар. За разлика от нея, медът съдържа комбинация от фруктоза и глюкоза, както и над 20 витамина, микроелементи, минерали, аминокиселини, антиоксиданти и ензими, които са доста благотворни за човешкия организъм. Това го прави не само по-естествен, но и по-хранителен избор. Вкусен е и засища!
Разбира се, особено важно е да избирате качествен натурален мед. „Истински мед” гарантира, че медът е истински, а включвайки се в тяхната програма „Осинови кошер”, всеки има възможност да си осигури ежемесечно гарантирано чист мед, получен директно от пчелния кошер. Нещо повече - „Истински мед” предлагат и други медени изкушения: “Плодомед” - мед с малини или ягоди и “Шокомед” - мед с лешников тахан и какао. Божествени здравословни заместители на захарта, с които ще забравите за нея завинаги!
Какви са предимствата на меда пред захарта?
Медът има по-нисък гликемичен индекс от захарта. Това означава, че не повишава нивото на кръвната захар толкова бързо. Съдържа антиоксиданти и антибактериални свойства, които се борят със свободните радикали в организма. Освен това медът подпомага храносмилането и благоприятства храносмилателната система. Има и по-силен вкус - по-сладък е от захарта. Разбира се, важно е да не се прекалява с количеството, защото все пак съдържа голямо количество естествени захари и прекомерната му употреба може да доведе до повишаване на кръвната захар и наддаване на тегло. Препоръчителното количество дневен прием на мед е 1 до 2 супени лъжици.
Как да заменим захарта с меда?
Ако сте любители на подсладените кафе и чай, можете да замените използването на захар с мед. Тъй като медът е по-сладък, специалистите съветват да слагате в чаша чай или кафе по ½ ч.л. мед, вместо 1 ч.л. захар.
Важно е да добавяте захарта, когато напитката вече не е гореща, защото при нагряване над 40–45°C полезните ензими като инвертаза, диастаза, глюкозооксидаза, които подпомагат храносмилането и имат антибактериално действие, се разрушават. При по-висока температура витамините (напр. B-комплекс) и антиоксидантите в меда също се разграждат.
При нагряване над 120°C (напр. при карамелизиране или пържене) на меда може да се образува хидроксиметилфурфурол (HMF) – вещество, което в големи количества може да бъде вредно. Затова медът не е препоръчително да се използва за готвене с термична обработка.
Медът обаче е перфектен за овкусяване на студени десерти и салати, както и за храна, вече преминала през термична обстановка и охладена.
Така, хем ядем нещо сладко и вкусно, хем знаем, че не вредим на организма си!
Снимки: Unsplash и Истински мед
