
От лимонадата с бъз и мед до ароматните пилешки крилца на фурна, овкусени с божествения продукт на пчелите, медът има безброй приложения в кухнята. За това и всяка уважаваща себе си домакиня трябва да има поне по 1 буркан качествен Истински мед у дома.
В тази статия ви предлагаме някои интересни рецепти и съвети за това как да извлечете максимума от меда за вашите блюда и напитки.
Защо да готвите с мед?
Естествена сладост и влага - хигроскопичната природа на меда запазва печивата меки и сочни за по-дълго време.
Дълбочина на вкуса - всеки вид мед предлага уникална плътност и аромат. По-лекият мед подхожда на фини ястия (чай, кисело мляко), а по-тъмният придава богатство на пикантни храни (джинджифил, барбекю).
Хранителни предимства - суровият мед носи антиоксиданти, ензими и антимикробни ползи, както и витамини, но все пак е захар, така че го използвайте умерено.

Съвети и трикове за готвене
Печене с мед
Заменете захарта с 3/4 чаша мед на 1 чаша захар и намалете другите течности с 1/4 чаша на чаша мед. Предотвратете прегарянето като намалите температурата на печене с 10-15 °C.
Помощ за втасване: Добавете 1/2 ч.л. сода за хляб на чаша мед, за да балансирате киселинността.
Пикантно готвене и глазури
Медът се карамелизира прекрасно - използвайте при готвене върху месо, зеленчуци или риба със соя, чесън, горчица или оцет. Слагайте го малко преди вадене от фурната, за да не изгори!
Меден балсамов пилешки сос, салатен дресинг с чили и мед, печени моркови, глазирана сьомга и др. са само част от примерите за това как медът може да се съчетае с на пръв поглед неподходящи вкусове.
Предотвратяване на изгаряне: Нанесете меда близо до края или добавете вода, за да избегнете изгарянето

Дресинги, сосове и напитки
Винегрети и горчици с мед - разбъркайте меда с оцет, горчица и олио за сладко-лютиви дресинги.
Сиропи, напоени с мед - смесете и затоплете равни части мед + вода, влейте билки/подправки и ще получите идеални чайове и коктейли.
Лесен трик е винаги да започнете с нещо просто за изпълнение. Разбъркайте меда в чай, кисело мляко или овесена каша. След това може да опитате с глазура като намажете пилешкото/свинското/ и зеленчуците с глазура на основата на мед 10-15 мин. преди да ги приготвите.
Друга идея е да полеете с него сирене и плодове (като например фета, смокини, круши), с тях винаги ще впечатлите изненадващи гости у дома с бързо, но ефектно предястие или изискан десерт, който да съпровожда диджестива.
