Устойчивото развитие на бизнеса не е въпрос на избор, а е необходимост.

Това заяви директорът „Корпоративни комуникации, регулаторни въпроси и устойчиво развитие“ в Кока-Кола ХБК България Жаклин Цочева, която взе участие във форума ESG - Investing in our future, организиран от Darik Business Review.

Кои са държавите с най-много милиардери?

"Гордеем се с постиженията на Кока-Кола ХБК България в областта на ESG политиките, защото да бъдеш 12 години в Топ 3 на индекса на Dow Jones за устойчивост и шест пъти да си лидер в индустрията е изключителна чест.

Компанията е и индустриален лидер в Глобалния годишник на S&P за устойчиво развитие, който включва 7800 фирми от 61 сектора, е важно признание", заяви Цочева.

Колко пари върнаха у дома българските емигранти през януари?

"В продължение на много години ние правихме малки стъпки в посока към устойчивото развитие, защото голямата промяна винаги е трудна. Но посоката на устойчивото развитие е важна за всеки един от нашите служители - от най-високото до най-ниското ниво", добави тя. 

Стратегия за устойчивост

Кока-Кола ХБК България отстоява позицията, че ако искаме да имаме бизнес, той трябва да бъде устойчив и това не е въпрос на избор, каза още тя.

По думите ѝ, това е единственият начин да бъдат постигнати целите за нетни нулеви емисии до 2040 г., заложени от компанията, както и 100-процентова събираемост на опаковките до 2030 г. 

"Ние сме листната компания и оперираме на 29 пазара на три континента. На глобално ниво ние успяхме да намалим въглеродните си емисии с 30% миналата година, докато в световен мащаб нивото им се повишава средно с 11.3%.

Апартамент или къща? Плюсове и минуси

Постигаме го по различни начини, но един от важните елементи е използването на възобновяеми енергийни източници. Заводът ни в Банкя, например, е захранван на 100% със зелена енергия. Този в Костинброд също върви в тази посока", заяви Жаклин Цочева. 

По думите ѝ, компанията е успяла да намали с 16% и използването на вода за производствени нужди. Опаковките на продуктите ѝ, които се произвеждат в завода в Банкя, вече са на 100% рециклируеми. 

Започна ли поевтиняването на имотите у нас?

"Важно е да кажем, че освен производство, ние се занимаваме и с продажби, и с търговия. 4600 от хладилниците на компанията от тази година ще бъдат от ново поколение, което означава, че изстудяването на 250 напитки от половин литър дневно ще изразходва само 1.83 киловатчаса - по-малко от една 100-ватова крушка", коментира още тя. 

Жаклин Цочева обърна внимание и на комуникацията с потребителите и дистрибуторите. Компанията залага редица критерии за устойчивост, на които нейните дистрибутори трябва да отговарят.  

6G мрежите стартират през 2030 година

Подкрепа за общностите

"Потребителите са достатъчно добре информирани, че трябва да живеем устойчиво, да опазваме околната среда и да се грижим за общностите около нас.

Но, въпреки това, работим изключително силно за подобряването на тази информираност, започвайки от себе си и от нашите служители, които са около 3000 души", каза още Жаклин Цочева. 

Кока-Кола ХБК България има две големи корпоративни кампании. Едната е свързана с подкрепата за младите хора в развитието им и първите им кариерни стъпки. В последните осем години в нея са участвали 470 ментори от компанията, които са говорили пред общо 23 000 млади хора. 

Предпочитаните пенсионни фондове за служебно разпределените лица

Втората важна кампания е програмата "Моят зелен град", която работи вече 16 години. Тя е свързана с обновяване и подобряване на околната среда. Там участват доброволци заедно с техните семейства. 

"Корпоративната социална отговорност е много важна част от стратегията ни за устойчиво развитие. За последната година имахме 1000 човека, които се включиха в Голямото почистване на България и събраха над 850 тона битов отпадък и 650 тона разделно събран отпадък.

Кои са най-желаните професии по света и в България?

За тези 16 години сме почистили повече от 30 километра на морския бряг и сме залесили над 7 декара в страната", каза още Жаклин Цочева. 

Според нея, когато една компания си поставя цели за устойчиво развитие, тя трябва да е наясно с характера на бизнеса си, с това колко служители има и т.н., но най-важна е комуникацията на всички нива в йерархията. 

"Устойчивото развитие е работа на всеки в компанията. Много важно нещо обаче е и намирането на добри консултанти, които да помогнат с експертизата, необходима за изграждането на една цялостна стратегия", каза още Цочева. 

Забраната за внос на руски дизел може още да оскъпи горивото в ЕС

ESG - Investing in the future се проведе с подкрепата на Yettel, ОББ, Филип Морис България, Кока-Кола ХБК България, Аксенчър България, Кауфланд България, Летище София и Българска фондова борса.

Повече за събитието можете да откриете в LinkedIn и Facebook каналите на Darik Business Review.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм